ERDON Helyi hírek

2010.12.02. 13:51

Műanyagvirgácsok, csokimikulások

<p>Nagyvárad - Kevesebb virgácsot és csokimikulást árulnak városszerte, mint az elmúlt években, de úgy tűnik, még így is sok az áru a vevőkhöz számához képest, csökkent a vásárlási kedv.</p>

Mindössze pár helyen árulnak virgácsokat a váradi Decebal-piacon - jobbára a már egy ideje megszokott, díszes műanyagbotocskákat, méretüktől függően 1,5 és 4 lej közötti áron. Vannak, amelyeket csengőcske díszít, másokat műanyag Mikulás-fejek cicomáznak. Amint az árusok - akik legnagyobbrészt maguk készítették a portékát - elmondták, nagyon kevés a vásárló, s a rossz idő, valamint az, hogy az idén az ünnep pont vasárnapra esik, tovább rontja a boltot. Összesen két helyen láttunk különféle méretű csokimikulásokat, ezek ára 65 baninál kezdődik (a 10 grammosok kerülnek ennyibe), s a 350 grammos csokoládé ára pedig 12 lej.

Olcsón adják

Érdekességképp: egy helyen hagyományos, ágacskákból készült virgácsokat árulnak. Két fiatal árulja ezeket a piac bejáratánál, egy 14 éves lány és egy 16 éves fiú. Mint mondták, szomszédok, s egy közös ismerősük segített nekik beszerezni a kellékeket: bronzport, ragasztót, acetont, lakkot, masnikat. „Két lejt kértünk darabjáért, de láttuk, hogy ezen az áron senki nem vásárol tőlünk, úgyhogy most már egy lejért is adjuk darabját, csak keljen el…” - mondta a fiú.

Mint minden évben, most is lehet kapni a piacon előre elkészített ajándékcsomagokat - ezek különféle édességeket, vagy pedig plüssjátékot és édességeket tartalmaznak, áruk 10-20 lej közötti.

A Körös Áruház előtt, a Fő utcán, a Szent László téren is találkoztunk virgácsárusokkal, nagyjából itt is hasonló a kínálat, mint a piacon, és az érdeklődés is hasonlóan gyenge.

Vásárlóhiány

Az egyik Fő utcai ajándékboltba is betértünk, ahol Livia Codileanu üzletvezető készségesen mondta el, mi mennyibe kerül: van például világító, zenélő, sétáló Mikulás 9,5 lejért, de árulnak nagyobb, különlegesebb Mikulást is, melynek ára 150 lej. Adventi koszorúkat 21, karácsonyi abroszokat 10, díszgyertya-szetteket 8-12, karácsonyi üdvözlőlapokat 2 lejért lehet náluk vásárolni. Az üzletvezető elpanaszolta: nagyon gyengén megy az üzlet, kicsi az emberek vásárlóereje, s alegtöbben a plázába vagy a hypermarketekbe mennek beszerezni az ajándékokat. „Mióta évekig fel volt túrva a Fő utca, az emberek elszoktak attól, hogy itt vásároljanak. Az üzlet előtt például 14-szer ásták fel a járdát” - tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!