ERDON Helyi hírek

2010.12.08. 18:53

Közös összefogás eredményt ad

<p>Kolozsvár - Az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség és Regionális Oktatási és Kutató Technológiai Intézek együtt a romániai vizek klaszterének első találkozóját, szervezte meg 2010. december 8. Kolozsváron a Viktória szállodának a földszinti konferencia termében.</p>

A továbbiak megértésének érdekében el kell mondani:

A klaszter az angol cluster szó magyar fonetikus megfelelője. Jelentése olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban (előállítók, szállítók, kutatók, szolgáltatók) dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze, mint például a Kereskedelmi és Iparkamarák. De a mechanizmus nemzetközileg is elismert nagy ismerője:  Michael Porter a Harvard Business School professzorának megfogalmazásában: kölcsönösen együttműködő cégek, szakosodott beszállítók, szolgáltatók, kapcsolódó iparágak cégeinek és velük kapcsolatban álló intézmények (egyetemek, állami szervezetek, ügynökségek, szakmai egyesületek, kereskedelmi szövetségek) földrajzi koncentrációja, melyeket egy adott témában/területen hasonlóságaik és egymást kiegészítő jellemzőik kapcsolnak össze.

Romániában első alakalommal megrendezett találkozás célja, először találkozzanak és beszélgessenek azokról a célkitűzésekről melyeket, megfogalmaztak, és el szeretnének érni. Ebből a szempontból ismertek Közép Európai kutatások melyekben részvettek több nemzet szervezetei melyek kutatási kerülete a vizekre koncertrálótott, mint energia, turizmus, gyógyfürdők, ásványvizek. Ez a kleszner egy régebbi elképzelés felújított folytatása, amelyeket alátámasztanak Közép Európai kutatási tesztek melyben magyar, horvát, osztrák és román partnerek vannak.

Mivel a vízkészletek Romániában is jelentős mértékben jelen vannak. Itt nem csak termálvizeket, ásványvizeket, hanem gyógyvizeket is érteni kell. A két rendező intézmény elképzelése szerint ezeknek a felhasználását is eredménysebben tudják kezelni. De a klaszterbe tömörülés egyúttal azt is jelenti, hogy az érdekeket is jobban tudnák kezelni.

Csomafáy Ferenc

Címkék#klaszter#EU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!