ERDON Helyi hírek

2010.12.08. 16:00

Börtön Maghiarnak, a volt váradi rektornak!

<p>Bihar megye - Valaha a megye legbefolyásosabbja volt. Teodor Maghiart most 8 évre ítélték. Fellebbez.</p>

24 millió eurós csalásért 8 év börtönbüntetésre ítélte  a bukaresti bíróság a Nagyváradi Egyetem volt rektorát és tótumfaktumát, Teodor Maghiart. Maghiar Bihar megye legbefolyásosabb embere volt egy ideig, amikor az egyetem vezetőjeként hatalmas érdekhálózatot működtetett. Most a börtönbüntetés mellett 4 évre egyes jogainak gyakorlásától is eltiltották. A bíróság azt is eldöntötte, hogy zár alatt marad Maghiar két telke és egy Mercedes gépkocsija. Maghiart hatalmas, 882.045.609.000 régi lejes kártérítés megfizetésére is ítélték most, továbbá 20.000 új lejnyi perköltséget is törlesztenie kell. Az ítélet megfellebbezhető, az elítélt minden bizonnyal élni is fog ezzel.

Az ügy

A volt rektort 2008 tavaszán küldte bíróság elé a DNA, csalás, okirathamisítás és hamis okmányokkal való visszaélés bűncselekményei miatt. Maghiar rektorként 2000-2004 között hamis jelentéseket küldött a szaktárcának a diáklétszámról, s a "felturbózott" számok szerinti állami támogatást vette fel. A valós, kb. 14.000 fős hallgatói létszám helyett 17.000-33.000 főt jelentett évente. Így épp annyi kárt okozott, amennyinek megfizetésére most ítélték - a börtönbüntetés mellett. Ez az összeg teszi ki átszámítva a 24 millió eurót.

Egy másik ügyben folytatódik a büntetőeljárás. Ebben Maghiar és egyik fia, Traian Teodor is vádlott. A gyanú szerint 26 oklevelet állítottak ki annak idején olyan külföldi diákoknak", akik meg sem fordultak a váradi tanintézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!