ERDON Helyi hírek

2010.11.09. 12:57

Magyar állampolgárság: megindult a roham!

<p>Csíkszereda - Ezer magyar állampolgárságért folyamodót jegyeztek elő egyetlen nap alatt Szeredában. A Bihar megyeikek ügyében is illetékes kolozsvári képviseleten is beindult a nagyüzem. Bedugult az egész.</p>

Nagyot változott a helyzet nem egészen 24 órával azt követően, hogy a sajtóban - így portálunkon is - megjelent a hír: lehet időpontot egyeztetni Magyarország romániai külképviseletein a magyar állampolgársági kérvények beadása céljából. Hétfőn, azaz az első napon még könnyedén elérhetőek voltak a képviseletek a megadott számokon, ma azonban már mindenütt "bedugult" az egész - sokáig elérhetetlenek voltak az előjegyzési telefonvonalak. Csíkszeredában például már a legelső napon ezren érdeklődtek. Kolozsváron most indul a nagyüzem, Bukarestben viszont vélhetően sokkal kisebb lesz a "roham".

"Lefagytak"

Magyarország összesen három városban működtet külképviseletet Románia területén: Kolozsváron (ennek az illetékességi körébe tartozik Bihar megyei is), Csíkszeredában, illetve Bukarestben. Mai tájékozódásunkkor azt tapasztaltuk, hogy az összes külképviselet ügyintézői szinte elérhetetlenné váltak. A kolozsvári és a szeredai konzulátus egyetlen munkatársával, sőt, vezetőjével sem sem lehetett telefonon kapcsolatba léni, órákon át. Többnyire foglaltak voltak a vonalak, ám az is sokszor megesett, hogy kicsengett a hívott szám, de senki nem válaszolt. A bukaresti követség viszont könnyedén elérhető volt. Itt csak egyetlen számon nem vette fel senki: épp azon, amely kifejezetten az állampolgársági ügyekkel foglalkozik. A bukaresti magyar követségen érdeklődésünkre elmondták: az anomáliák oka a polgárok "rohama" lehet, amely főleg a kolozsvári és a szeredai képviseleteken érezhető. Szerintük olyan nincs, hogy azért csengenének néha üresben is a telefonok, mert nem dolgoznának rendesen - ellenkezőleg. Az illetékesek úgy vélik, rövidesen helyreállhat a rend.

Drávucz Herbert, Magyarország bukaresti konzulja telefonon elmondta: "Az ügyintézés zajlik, a telefonhívások azonban még pár napig nehézkesek lesznek. Volt például, akinek három órányi próbálkozás után sikerült csak felhívnia a konzulástust. Remélhetőleg pár napon belül mindez rendeződik. Egyébként mi nagyon örülünk annak, amit most tapasztalunk, azaz annak, hogy népszerű a kettős állampolgárság ügye".

Balogh György csíkszeredai konzul hírügynökségeknek elmondta, hogy az első napon náluk óriási volt az érdeklődés, a telefonok megállás nélkül csörögtek, ezért meghosszabbították az ügyfélfogadás időtartamát. Többnyire teljes családok számára kértek időpontot a romániai magyarok. Hangsúlyozta, hogy az esetleges várakozás miatt az érintettek türelmét és megértését kérik. Kolozsváron is hasonló helyzet volt kialakulóban már ma.

Fontos adatok

Mint ismeretes, a magyar állampolgárság igénylésének ügymenete a következő: az aktacsomót a www.allampolgarsag.gov.hu honlapon (vagy a konzuli ügyfélfogadó helyiségekben) található nyomtatványok és információk alapján kell összeállítaniuk a kérvényezőknek, s ezen dossziét nyújthatják be január 3-tól, Románia területén a külképviseleteken, de például a magyarországi polgármesteri hivatalokban is. Az ügyintézés csakis előjegyzés alapján történik. Időpontot telefonon vagy személyesen lehet kérni. A Bihar megye ügyében is illetékes kolozsvári főkonzulátus a  0264-590-561  telefonszám hívható; címe: Unirii tér 23. szám, I. emelet; mail: mission.kol@kum.hu. A csíkszeredai főkonzulátus számai: 0266-207-335 vagy 0266-207-336. A bukaresti konzulátus kettős állampolgársággal foglalkozó osztályának száma: 037/4016998.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!