ERDON Helyi hírek

2010.11.19. 13:21

Kérdések és válaszok állampolgárság–ügyben

<p>Bihar megye - A kettős állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató RMDSZ–karaván a napokban indult útjára. Az érmihályfalvi találkozón is sok közérdekű kérdés megfogalmazódott.</p>

Az időpontváltozásnak (előbb hétfőről volt szó, amit előre hoztak csütörtökre), illetve a heti vásár napjának délelőttjére történt időzítésnek betudhatóan alig tucatnyian jelentek meg a fórumon, ami – mint kiderült – sok kérdés  megvitatására volt hivatott. A kultúrház kistermében Barta Annamária, az RMDSZ információs irodájának vezetője mondta el a megjelenteknek mindazokat a tudnivalókat, melyek nagyrészéről a médiából már tudomást lehetett szerezni. Ugyanakkor sok–sok olyan kis tájékoztató könyvecskét  is magával hozott, melyekhez a továbbiakban is hozzá lehet jutni a helyi RMDSZ–székház(ak)ban.

Magyarítják a neveket

Ami érdekesebb, és ami a fórum–sorozat célja: válaszolni  a kérdésekre. Néhány ezekből, illetve a válaszokból: az állampolgárság elnyerése ingyenes  ugyan, de költséget jelent  a szükséges dokumentumok lefordíttatása és hitelesíttetése – ez sokakat megriaszt; a készítendő fénykép  mérete megegyezik az útlevélképek nagyságával (3X4–es); a kiskorúakat egy adatlapon lehet feltüntetni a szülőkkel; a kiskorú nem kell ott legyen a dokumentumok leadásánál, ellenben igen a majdani eskütételnél ; nem kell erkölcsi bizonyítvány (cazier), a büntetlen előéletet saját felelősségre írt nyilatkozat alapján tudják az EU–s adatbázisból ellenőrizni; akinek nincs igazoló okirata magyar felmenőiről, azt annak születési helyén kell kérni az anyakönyvi hivataltól; kérésre magyarítják a kérlemező nevét az új okmányokban (pl. Vasile – László).

Ősök, utódok

Aki nem tud magyar felmenőket igazolni, az nem fog állampolgárságot kapni. Egyelőre nyitott maradt az a kérdés, hogy lehet–e hivatkozni magyar állampolgár utódokra?  Olyan eset(ek)ről van szó, a mikor a román állampolgár gyereke már magyar állampolgár. A fórumon egyértelműen kiderült, hogy sok a megválaszolásra váró kérdés még az üggyel kapcsolatban. A következő hetekben sorra kerülő helyi és körzeti RMDSZközgyűléseken  is téma lesz ezek megvitatása, de ezek mellett válaszok kereshetők a www.allampolgarsag.gov.hu internetes oldalon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!