ERDON Helyi hírek

2010.10.18. 14:21

Tíz nap Comedy

<p>Kolozsvár - Sorin Dan kolozsvári üzletembernek van egy szenvedélye, kedvtelése, imádja a filmeket. Ezt szereti megosztani azokkal, akik szívesen beülnek a mozi termébe, és ott akarják élvezni a filmek világa által teremtett eseményeket, képsorokat.</p>

Látván a Kolozsváron megteremtett Nemzetközi Filmfesztivál sikerét, eszébe jutott, mi lenne, ha ő is, mivel anyagiakban nem áll rosszul, teremtene egy második nemzetközi filmfesztivált.  Azzal a bevallott céllal, hogy ezen a fesztiválon vígjátékfilmeket mutassanak be. Így jött Létre a Comedy Cluj. Kolozsvári Komédiák. Ebben az évben a második alkalommal megrendezésre kerülő Comedy Cluj a tapasztaltak által állíthatjuk jobban sikerült, mint az első. Sorin Dan, a megszállott filmszerelmes tanult a múlt évi hibákból és azokon okulva, már jobban átgondolt filmkínálattal állt elő. Köszönhetően annak, hogy a filmek válogatását szakemberre a Németországban, Kölnben élő Myriam Alexowitzra bízta, aki nem egy nemzetközi filmfesztivál programját állította össze. Most is sikeresen választott. Ennek volt köszönhető az a sokszínűség, ami arról vallott mily változatos a vígjátéki filmek palettája.

A nemzetközileg is elismert zsűri (Andreas Strohl Németországi München Filmfesztivál igazgatója. Andre Ceuterick Belgiumból a Monsi szerelmes filmek fesztiváljának igazgatója, ismert filmkritikus. Augusto Orsi Svájci újságíró a Locarnói Filmfesztivál egyik rendezője. FIRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique tagja. Silvia Pinterova szlovákiai újságíró. Alin Ludu Dumbrava romániai filmkritikus.)

A következő alkotásokat díjazták, kiosztási sorrendben:

Legjobb színésznő: Anneke Blok, Anne szerepéért a Tiramisu című holland filmben (2008), rendező: Paula van der Oest.

Legjobb színész: Maxim Mehmet, Sascha szerepéért a Liebe Mauer (Berlin szeretett fala) című 2009-ben készített német filmben, rendező: Peter Timm.

Legjobb forgatókönyv megosztottan: Nabil Ben Yadir és Paula van der Oest a Bárok (Les Barons) című, 2009-es belga filmért, rendező: Nabil Ben Yadir.

Legjobb rendező: Valerij Todorovszkij: Hipsters, 2008, Oroszország.

Az egyik legértékesebb díj a közönségdíja, melyet Napoeon Helmis rendező vehetett át Nuntă în Basarabia című filmjéért. Romania, 2010. 

A Comedy-trófea nyertese: Egy új nap (Bran Nue Dae), Ausztrália, 2009, rendező: Rachel Perkins. A film 20 évvel azelőtt nagysikerrel játszott musical adaptációja. A Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon a közönség díját nyerte el. Melbourne-ben ugyancsak a közönség díját kapta meg 2009-ben.

A záró gála nagy eseménye az életmű díj kiosztása, melynek egyik jellemzője a múlt felidézése és azoknak a díjazása, akik a hazai filmvilágát valamikor tevékenyen elősegítették- elősegítik. A színészek közül Sebastian Papaiani, aki 1936-ban Pitesten született és eddig 63 filmben kapott lehetőséget arra, hogy tagadhatatlan vígjátéki tehetségét megcsillogtassa. Nevéhez főződik az 1974-ben elkészült Păcală- című film főszerepe is,amely a sajátos román népi humor megtestesítője.     

A rendezői kitűnőség díjat a hazai vígjátéki film egyik úttörője Geo Saizescu vehette át. 1932-ben Mehedinti megyében született Prisaceaua-n. Első filmjét Tudor Arghezi Két szomszéd karcolata ihleti 1958-ban. De forgatókönyv írói között olyan irodalmi nagyságokat említhetünk, mint D.R. Popescu, Ion Băieşu és Titus Popovici.

Geo Saizescu nem csak, mint rendező, de az egyik legsikeresebb vígjáték írója is beírta nevét a hazai filmgyártásba. Ugyan is Ő írta a Păcală filmforgatókönyvét. Talán jellemző tevékenységére, hogy ma is aktívan követi a hazai filméletet és ezen kívül az egyik humor lap felelős kiadója.

  Az est egyik nagy ígérete a Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Romania Film” vállalat jelenlegi vezérigazgatója Marius Iuraşcu a jelenlevőket azzal biztatta, hogy jövőre már a korszerűen felszerelt, újjá varázsolt mozi teremben gyönyörködhetünk a verseny filmekben. 

Úgy legyen, mert a kolozsvári moziba járó közönség igazán ennyit megérdemel. Ugyanis a statisztikai adatok is bizonyítják, a kolozsváriak moziba járása valahol mégis csak vezető szerepet kapott országos viszonylatban is. Ugyanakkor ez egy fontos társadalmi jelenség és ezt elhanyagolni, figyelembe nem venni dőreség. A kolozsvári nézőközönségnek immár, köszönhető a két nemzetközi filmfesztiválnak is, nemzetközileg is ismert hírneve van.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!