ERDON Helyi hírek

2010.10.27. 16:54

Liberálisok a kormány ellen

<p>Szatmár megye - Szerdán a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal előtt tartott sztrájkőrséget a PNL megyei szervezetének mintegy 200 tagja, majd Pataki Csaba alprefektusnak továbbították követeléseiket.</p>

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal elé vonult a PNL Szatmár Megyei Szervezete egy időben a Kormány elleni bizalmatlansági indítványról szóló szavazással, és a szakszervezetek bukaresti felvonulásával. Jelen voltak a megyei tanács és a helyi önkormányzatok választott liberális képviselői, és a liberális nők helyi egyesülete. A felvonulás nem volt híján hatásvadász motívúmoknak, a menetet papi ruhába öltözött fiatalember vezette fel, mögötte kicsi koporsót vittek, amelyre koszorút helyeztek el, a Kormány által eltemetett országot jelképezve, és egy fából készült keresztet Băsescu államelnök arcmásával. A mintegy 200 felvonuló kormányellenes feliratokat tartott a magasba, közben a Kormány és Băsescu államelnök leváltását követelték. „Diktátor!, Tolvajok!, Maffiózók!, kiabálták teljes erőből, közben trágár kifejezések is elhangzottak.

Felére csökkent költségvetés

Helyi tanácsosok plakátjukon tüntették fel a község mostani költségvetését, amely több esetben is mintegy felére csökkent 2008 előtti pénzkerethez képest. Ez a liberális választottak elégedetlenségének legfőbb oka, amelyet Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke is megerősített. Elmondása szerint a PDL kormányzás óta olyan mértékben lecsökkent az önkormányzatok költségvetése, hogy pénz híján megálltak a korábban megkezdett beruházások, emiatt sok település a csőd szélére került. Egyértelmű, hogy a kormánypárti többségű településeknek kedveznek a pénzek leosztásakor, illetve az uniós projektek elbírálásakor. Hozzátette, a decentralizációval meg lehetne fékezni azt a tendenciát, hogy az aktuális kormány a saját pártjának kedvezzen. A tüntetőkhöz csatlakozott liberális nők Cristina Anghelel vállaltak szolidaritást, azzal a caracali tantónővel, aki 65 napja folytat éhségsztrájkot a pedagógusi fizetések lecsökkenése miatt. Amint egy anyuka elmondta, hogyan várhatják el azoktól a pedagógusoktól, akik éhbérért dolgoznak, hogy kellő odaadással és türelemmel tanítsák és neveljék a gyerekeket. A hölgy egyetért az iskolák decentralizációjával, természetesnek tartja, hogy a szülők több beleszólást kapjanak az oktatást érintő kérdésekbe. A prefektusi hivataltól senki nem jelent meg a színen, ezért Adrian Ştef, egy kisebb delegáció kíséretében felvonult a prefektusi irodába a jelen levő Pataki Csaba kormánybiztos helyettesnek nyújtva át az elégedetlenségeiket tartalmazó listát.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!