ERDON Helyi hírek

2010.10.18. 15:37

Közös foglalkozások külföldi diákokkal

<p>Nagyvárad - Hetedik alkalommal szervezik meg ezen a héten az Erasmus-hetet a Nagyváradi Egyetemen. Különféle tájékoztató és szórakoztató programok zajlanak a diákcsere-program résztvevőivel.</p>

Dr. Barbu Ştefănescu professzor, az egyetem rektorhelyettese nyitotta meg a mai sajtótájékoztatót. Elmondta: az is mutatja az Erasmus népszerűségét, hogy egyre több nagyváradi egyetemista vesz részt az előválogatásokon (mint megtudtuk, a legutóbbi alkalommal mintegy háromszázan voltak), s minden évben jönnek külföldi egyetemisták Váradra. Bízik benne, hogy az Erasmus-hét valódi hagyománnyá válik a Nagyváradi Egyetemen.

Sok résztvevő

A későbiek során a tanintézet nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársai részletezték: 26 ország 202 egyetemével állnak kapcsolatban a diákcsere-program tekintetében, s mivel egyre több a résztvevő, nemrég megalakult Váradon az Erasmus Egyesület is, mely az itt tanuló külföldi egyetemistáknak hivatott segíteni. Az egyetem 1998 óta vesz részt a programban, s a résztvevők szempontjából országos szinten az ötödik helyet foglalja el. Tavaly 113 váradi egyetemista ment el különböző európai országok egyetemein tanulni egy évet az Erasmus-programon belül, ketten közülük az Európai Kereskedelmi Övezet tandíjával (ez havi ezer eurót jelent). 23 azoknak a váradi diákoknak a száma, akik praktizálni mentek külföldre (szintén e programon belül), s 157 tanár is résztvett, közülük ketten az Európai Kereskedelmi Övezet heti ezer eurós tandíjával. A legtöbb egyetemista Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy Britanniában tanult, tudtuk meg.

Hangulatteremtés

A Nagyváradi Egyetemre egyúttal ebben a tanévben 48 külföldi diák jött tanulni, a legtöbben Portugáliából, továbbá többek között Olaszországból, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Szlovákiából, Törökországból. A tegnapi sajtótájékoztatóra egyébként eljöttek hazai egyetemisták, aki már résztvettek az Erasmus-programban, illetve külföldi diákok, akik néhány hete a Nagyváradi Egyetemen tanulnak.

„Az Erasmus-hét célja, hogy egy meleg, bátorító hangulatot teremtsünk a nálunk tanuló külföldi egyetemisták számára” - mondta a Manuela Popovici programfelelős. Néhány program: tegnap délutánra például nemzetközi vacsorát szerveztek, melyen a a különböző országok egyetemistái hagyományos ételeket mutatnak be. Ma tájékoztató előadás lesz az Erasmus-programról, szerdán bowling-mérkőzés zajlik hazai és külföldi egyetemisták részvételével, csütörtök este buli lesz, pénteken nagyvárdi sétán és Félix-fürdői kiránduláson vesznek részt, szombaton pedig a Medve-barlangba látogatnak el a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!