ERDON Helyi hírek

2010.10.03. 17:03

Egyre népszerűbbek a szüreti bálok

<p>Szatmár megye - Szaniszlón harmadik alkalommal, Nagymajtényban pedig immár negyedjére szerveztek szüreti bált, amelyeken évről-évre szemmel láthatóan egyre nagyobb az érdeklődés, főleg a fiatalság körében.</p>

Szaniszló községben a Német Demokrata Fórum helyi szervezete idén már harmadik alkalommal vállalta fel a szüreti bál lebonyolítását. „Célunk az, hogy ezt az ősi hagyományt újraélesszük községünkben” - nyilatkozta Krémer Lajos főszervező. A szombat esti bálon közel háromszázan vettek részt, illetve mulatták végig az egész éjszakát. Krémer véleménye szerint ez rekordnak számít, hiszen az ezt megelőző két évben jóval kevesebben voltak a szüreti bálozók. A csőszök szombat délután végig járták a község utcáit azzal a céllal, hogy minél több bálozót vonzzanak az esti táncmulatságra. Tervük sikeres volt, hiszen este tíz órára teljesen megtelt a kultúrház mulatni vágyó fiatalokkal, akik nemcsak helybeliek voltak. Érkeztek bálozók a környező településekről is szép számmal, így például a szomszédos Mezőpetriből, Csomaközről, de volt néhány nagykárolyi résztvevője is az éjjeli táncmulatságnak. „Örömmel mondhatom, hogy községünkben is immár hagyománnyá vált a szüreti bál megrendezése, amelyen a falu apraja-nagyja együtt ünnepelheti a sikeres őszi betakarítást” - mondta a bál kezdetekor a főszervező 23 esztendős leánya, Krémer Johanne. A talpalávalót a szatmárnémeti Babos-Duó szolgáltatta, akiknek muzsikálásában nem kellett csalódniuk a bál résztvevőinek, hiszen minden korosztály megtalálhatta repertoárjukban a maga számára legmegfelelőbb zeneszámokat. A csősztánc bemutatására éjfél előtt került sor. Az idén Poszet Zsuzsa, magyar szakos tanárnő és Kozma János mérnök, táncoktató tanította be a csősztáncokat. Tombolavásárlásra is volt lehetőségük a résztvevőknek, amelyekből közel százötven fogyot el. Egy tomboláért mindössze két lejtek e szervezők. A tombolanyeremények között a szürethez kapcsolódó tárgyak szerepeltek. A fődíj egy értékes ingaóra volt, de csokitortát és falidíszt is kisorsoltak az éjszaka folyamán.

 
Három órás tánccsokor
Nagymajtényban idén már negyedjére szervezte meg a szüreti bált a Gemeinsam Tánccsoport. A szervezésben az idén is Merker Andrea, a tánccsoport vezetője vállalta a legnagyobb részt, de szervezői munkáját Knil Róbert és Csirák Emília is aktívan segítették. Szombat délután a csőszök nemcsak Nagymajtényban, de Gilvácson is bemutatták betanult táncaikat a lakosoknak. Délután 18 órától ünnepi szentmisét tartottak a nagymajtényi római katolikus templomban, amelyen Veres Attila, helyi plébános meghívására részt vett a falu szülötte, Vik János, kolozsvári teológiai professzor is. Este 19 órai kezdettel a Gemeinsam 24 táncosa három órán át tartó táncos összeállítással kápráztatta el a bálra érkezőket, amelyek között magyar, német, román, cigány táncok voltak láthatók, de modern és társas táncokat is bemutattak a tánccsopot tagjai. Tíz órától aztán elkezdődött a hajnalig tartó fergeteges táncmulatság, amelyen közel 150 bálozó vett részt. A bál ideje alatt ünnepélyes keretek között hagyományos hímzéssel ellátott kötényeket adtak át mindazoknak a hölgyeknek, akik a tánccsoport magyarországi vendégszereplései alkalmával szorgosan sütötték a hazai strudlikat. A fődíjat, egy hatalmas gyúrótáblát, Izvoran Dórika vihette haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!