ERDON Helyi hírek

2010.10.14. 16:12

Az új törvényben bíznak

<p>Az elmúlt években gyakorolt gyermekközpontú oktatás mégis terhes a diákok számára, mivel sem a tananyag mennyiségét, sem az órák számát nem csökkentették, remélhetőleg a jövőben ez változni fog.</p>

Nemrégiben Kolozsváron menedzsmenttel kapcsolatos tanácskozást tartottak, melynek egyik fő témája az volt, hogyan lehet az új tanügyi törvénytervezet által előírt decentralizációt megvalósítani — többek között a tanintézmények adminisztrációjáról, valamint finanszírozásáról esett szó. A tanácskozáson Szatmármegyét KónyaLászló főtanfelügyelő–helyettes képviselte, aki elmondta, amint elfogadják az oktatási törvényt, azonnal át kell szervezni az iskolákat. A kolozsváriBabes–Bolyai Tudományegyetem Európai tudományok karának négy professzora tartott előadást az átalakulás eszmei alapjairól.
Az elmúlt években az egyik fő cél az volt, hogy gyermekközpontúvá tegyék az oktatást, aminek hátulütője az lett, hogy a régi programokkal és új módszerekkel „megnyomorították” a diákokat — folytatta a főtanfelügyelő–helyettes. Az elmúlt évek alatt nem csökkent sem az órák száma, sem a kötelező tananyag mennyisége, ami megterhelő a diákok számára. Kónya hozzátette, a tervek szerint a 2011/2012–es tanévtől csökkentett programok, adaptált tankönyvek és kevesebb tanóra keretében valósítják meg az oktatók a kompetencia fejlesztést.
A tudományegyetem több felmérést is készített azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba folytassák az oktatást. Kónya szerint talán jobb lenne visszatérni az ókori görög oktatási formához, ami szerint három irányba, harmonikusan kell hatni a fiatalokra: értelem fejlesztése, „ép testben, ép lélek”, valamint a szív/lélek gazdagítása.
A főtanfelügyelő–helyettes észrevétele szerint az egyetem előtti oktatás, valamint a felsőoktatás között nincs meg az összhang, az együttműködés. Az egyetemek a tudományközpontú nevelést állítják előtérbe, mely hatására az egyetem előtti oktatásban tanító pedagógusok nem rendelkeznek minden olyan kompetenciával, hogy a szükséges feladataikat el tudják látni. A törvény előírja majd, hogy a fiatal, pályakezdő pedagógusok ún. próbaidőn vegyenek részt, melynek ideje alatt egy mentornak kinevezett tanár mellett sajátíthatják el a pedagógiai fogásokat, kompetenciákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!