ERDON Helyi hírek

2010.10.03. 15:54

A romák helyzetéről tanácskoztak

<p>Az elmúlt hétvégén a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a németországi Diakónia közös szervezésében nemzetközi romakonferenciára került sor Nagyváradon.</p>

A Lorántffy Zsuzsanna Egyházközpontban zajló három napos rendezvényen cigánymisszióval foglalkozó egyházi szervezetek képviselői vettek részt Szerbiából, Németországból, Magyarországról és Romániából. Szombaton Csűry István püspök német nyelvű áhítatával vette kezdetét a tanácskozás hivatalos része. Ezt követően a konferencia három nyelven - magyarul, németül és angolul - folytatódott. Werner Stepan, a Diakonie RWL keleteurópai referense bevezető előadásában elmondta, hogy a konferencia célja a romák társadalmi beilleszkedésében szerepet vállaló szervezetek együttműködésének szorgalmazása. Beszélt a romániai romák helyzetéről is. A kommunista rezsim ideje alatt nem voltak hivatalos adatok a romák népességére vonatkozóan. A 90-es években 2 millióra becsülték a romániai cigányság számát, de egyes adatok szerint ez a szám ma már 5 millióra tehető. A romák két csoportját különböztethetjük meg Romániában: a kézművességgel, kosárfonással, kereskedéssel foglakozó, a társadalomba beilleszkedett romák csoportját, valamint az egykoron rabszolgasorsban élő képzetlen, hátrányos helyzetű romák csoportját. Napjainkban jelentős számban dolgoznak külföldön, elsősorban Olaszországban és Spanyolországban. A franciaországi kitoloncolás óta az EU fokozottabban foglalkozik a romakérdéssel.
 

Lesz folytatás is


A bevezető után a résztvevők bemutatkozása következett, majd a délután folyamán csoportos foglalkozásokra került sor. A szombati nap során előadást tartott Nagy József Barna is, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által működtetett Cigánymissziós Központ vezetője is. Bemutatta a roma gyerekek oktatásával foglalkozó központ hétköznapjait és arra világított rá, hogy túl van erőltetve a romák integrálása. Véleménye szerint elsősorban a szegénység visszaszorítására kell megoldást találni, ezzel együtt a romák helyzete is javulna. Farkas Zsolttól, a konferencia megszervezésében szerepet vállaló lelkipásztortól megtudtuk, hogy a jelen lévőknek lesz még alkalmuk találkozni, hiszen a mostani alkalom a konferenciasorozat első állomása volt. A romák fezárkoztatásáról szóló tanácskozás Debrecenben és Budapesten fog folytatódni még több résztvevő bevonásával.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!