ERDON Helyi hírek

2010.09.29. 08:33

Pálinka Lovagrend alakul

<p>Szatmár megye - Október 1–3. között Szatmárnémetiben és Avasfelsőfaluban rendezik meg az első Szatmári Pálinkafesztivált, a rendezvény a Regionális Operatív Program keretében nyert támogatást. Ez alkalommal alakul meg a Szatmári Pálinka Lovagrend.</p>

A Szatmár Megyei Tanács a Regionális Operatív Program keretében 930 ezer lejt nyert pályázati úton az idei és a jövő évi Szatmári Pálinkafesztivál megszervezésére. Csehi Árpádot, a Szatmár Megyei Tanács elnökét a rendezvény céljáról és a programjáról  kérdeztük:
— A rendezvenynek három fő célja van — állítja Csehi. — Az egyik, hogy turistákat fogunk ide csalogatni, a másik, hogy népszerűsítsük a szatmári pálinkát, a harmadik pedig az, hogy az itt tartózkodó turisták számára szórakozási lehetőséget és kellemes időtöltést biztosítunk. Az országban ez az első ilyen szintű pálinkafesztivál, ha ebből hagyományt tudunk teremteni, hosszú távon is lehetőség adódik Szatmár megye turisztikai potenciáljának a növelésére.

A rendezvény programja

A megnyitó pénteken 10.30 órakor előbb a Kálvária templom udvarán, a hivatalos megnyitó 11.30 órakor a Kossuth–kertben lesz. 16 órától a Kossuth–kert színpadán lépnek fel a magyar, német, román, ukrán és roma népdalénekesek és néptáncegyüttesek, köztük a szatmárnémeti MADISZ, a tasnádi roma, a Német Demokrata Fórum sváb néptáncegyüttese. Szombaton 11 órától lesznek műsorok. Fellép az Északi Színház román tagozata, 13.20 órakor a bogdándi Rozsmalint, 14 órakor az NDF tánccsoportja. Vasárnap 12.30 órától kezdődnek az előadások. 14 órakor lép színpadra a tasnádi NDF tánccsoportja, ezt követően a szatmárnémeti német tánccsoport, a majtényi magyar, német és roma tánccsoport és mások. Az avasfelsőfalui falumúzeum területén felállítanak egy pálinkafőző üstöt, hogy az érdeklődők a helyszínen láthassák, hogyan készül a pálinka. Mind a két helyszínen lesznek kiállítások és népi mesterségek bemutatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!