ERDON Helyi hírek

2010.09.03. 10:39

Életveszélyessé válhatnak

<p>Az előző években az összes Szatmár megyei kórház vezetője kapott pénzbüntetést azért, mert a rendes évi ellenőrzés során nem feleltek meg a kórházak a tűzbiztonsági előírásokban foglaltaknak.</p>

A bukaresti Giulesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán történt tragédia megrázta az országot, minisztériumi rendelet kötelezte a megyéket arra, hogy ellenőrizzék soron kívül a kórházakat, hogy tűzbiztonsági szempontból megfelelnek-e az elvárásoknak. A Szatmár megyei kórházak szinte semmilyen szempontból nem felelnek meg az előírásoknak, több kötetre rúg azon hibák felsorolása, amelyek összességében oda vezethetnek, hogy az újszülöttek, a gyermekek vagy azok a fekvőbetegek, akik egyedül nem tudják vész esetén elhagyni a kórházat, komoly életveszélybe kerülhetnek. Az ellenőrzés eredményét egy sajtótájékoztató keretében ismertette Radu Giurca prefektus, de a sajtó azon kérdéseire, hogy egy esetleges tűz esetén életveszélyben vannak-e azok a betegek, akik bent fekszenek a kórházban, néhány közhellyel próbált meg válaszolni és egyben enyhíteni a sajtó által veszélyesnek ítélt helyzetet. Az ellenőrzést követően húsz írásbeli figyelmeztetést kaptak a kórházmenedzserek és néhány osztályvezető, de vélhetőleg ez is annyit fog érni, mint a korábbi évek pénzbüntetései.

Radu Giurcă prefektus hosszú perceken keresztül sorolta azon hibákat, amelyeket a Szatmár megyei kórházak ellenőrzése során tapasztaltak. Az ellenőrzés eredménye: egyik kórház sem felel meg szinte a legelemibb tűzbiztonsági előírásoknak sem. A belső tűzcsapok hiányosak, így használhatatlanok, ahol lenne füst- vagy tűzjelző, ott nem működik, de a legtöbb helyen hiányzik, de tűz esetén még azt sem fogja tudni a járóképes beteg, hogy merre vannak a vészkijáratok, ugyanis ezeket nem jelezték ki. Arra vonatkozólag sem rendelkeznek tervekkel és megoldásokkal a kórházak, hogyan menekítik ki a járóképtelen betegeket és a gyermekeket, de ez nehéz is lenne, hiszen míg az ajtók 80 cm szélesek, addig az ágyak átlagos szélessége 1 méter. Nem is beszélve arról, hogy a lehetséges menekülési útvonalakon az ajtók nem a kijáratok felé, hanem befelé nyílnak, nehezítve ezzel a menekülők dolgát. A hiányosságok és a hibák felsorolása azonban ezzel nem érnek véget az ellenőrzésről írott jegyzőkönyvben. Ezek a jegyzőkönyvek csaknem hajszálra megegyeznek a korábbi években, a rendes éves ellenőrzéskor, a tűzoltóság által elkészítettekkel. „Minden évben február 28-ig elvégezzük az ellenőrzést, de 2006 óta nem adhatunk meg egy dátumot, ameddig a hiányosságokat pótolni kell vagy a hibákat kijavítani. A kórház vezetőségének 30 napja van arra, hogy írásban közölje, mint szándékszik tenni a pótlás és a javítás érdekében” - magyarázta Nelu Hausi ezredes, aki a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége részéről került az ellenőrzést végző csoportba. Ez annyit jelent, hogy elég, ha megjelölik, hogy szeretnének mondjuk pályázni az épület átalakítására és ebbe belefoglalják, hogy az ajtókat is nagyobbítani szeretnék, és a tűzoltóság kezét máris megkötötték a törvények. Nelu Hausi elmondta, hogy az utóbbi években minden egyes kórházigazgató a Megyei Sürgősségi Kórházban kapott pénzbüntetést, és azt be is fizették 48 órán belül. A problémák ezzel azonban korántsem voltak megoldva, hiszen a következő ellenőrzéskor ugyanazokkal találkozhattak a tűzoltók. Dragoş-Guran Dorina, a megyei közegészségügyi igazgatóság volt aligazgatója elmondta, hogy Cseke Attila egészségügyi miniszter kérte azon kórházakat, amelyeknek van vagy intenzív osztályuk vagy részlegük, hogy juttassák el a szükséges füstjelzők számát. A Megyei Sürgősségi Kórházban két intenzív osztály is van, itt 76 füstjelzőre lenne szükség, Nagykárolyban megvan a szükséges mennyiség, Avasfelsőfaluban az intenzív részlegre tizenötöt kértek, Tasnádon nincsen ilyen osztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!