ERDON Helyi hírek

2010.08.09. 15:48

Támogatás biogazdálkodóknak

<p>Bihar megye - A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség értesíti az érdekelteket, hogy biogazdálkodással foglalkozók a speciális támogatásokra kérvényeiket augusztus 31-ig tehetik le.</p>

A biogazdaságból származó termékek jobbátételére az Európai Unio 3.098.000 eurós alapot biztosít Romániának. A 2010/759-es kormányhatározatnak megfelelően az olyan növénytermesztők és állattenyésztők részesülhetnek a támogatásban, akik nyílván vannak tartva a biotermelők között, és a hagyományosról a biotermelésre áttérés fázisában vannak. A kéréseket a kifizetési ügynökség(ek) azon megyei székhelyén kell leadni, melynek illetékességébe tartozó területen van a gazdaság. Az érintetteknek elég egy-egy kérést letenni, ami a növénytermesztést, az állattenyésztést, vagy a méhészetet érinti. A kedvezményezettek lehetnek mezőgazdasági termelők, engedéllyel rendelkező jogi vagy magánszemélyek, egyéni vagy családi vállalkozások, melyek a 2008/44-es számú kormányrendelet alapján alakultak.

Az engedéllyel nem rendelkező magánszemélyek azzal a feltétellel folyamodhatnak támogatásért, hogy kötelezik magukat a tanusítvány megszerzésére, és október 15-ig leadják a Kereskedelmi Kamarától beszerzett bejegyzési dokumentum másolatát. A mezőgazdasági termelőknek a támogatás megszerzéséhez szerepelniük kell a megfelelő nyílvántartásban, szerződésük kell legyen egy, az ellenőrzéseket és endedélyezéseket végző hivatalosan elismert céggel, nem lehet tartozásuk sem a helyi, sem az országos költségvetés felé, a növénytermesztéssel foglalkozóknak pedig legkevesebb 0.30 ha területük kell legyen. A támogatásban részesülőknek legalább 5 évig kell biotermeléssel fogalalkozniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!