ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 11:19

Sikeres pályázat az Érmihályfalvi Főgimnáziumban

<p>Bihar megye - Az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében nyert tavaly egy pályázatot. A projekt befejezésére ebben a hónapban kerül sor.</p>

A pályázatot az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA=FEDR) finanszírozza, összege 108 ezer euró, címe: Hang–Kép–Tan – Multimédia a középiskolai oktatásban. Az érmihályfalvi iskola partnerei a lebonyolításban a békéscsabai Euro–Oktaeder Szakközépiskola, és a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium. Az úgynevezett vezető partner a ráeső 46 ezer eurónyi résszel az érmelléki iskola, részükről Gábor Jeremiás Magdolna igazgatónő, László Afrodita informatika-, Furău Marioara román-, Zeffer Timea matematika- és Crăciun Călin inforamtikatanárok közreműködnek a pályázatírásban, lebonyolításban. A pályázat célja az iskolák informatika tanárainak felkészítése a multimédia területén, a közös tananyag kifejlesztése román és magyar nyelven, valamint ennek szakkörön történő átadása az érmihályfalvi és békési diákoknak a 2009–2010–es tanévben.

Közös kirándulások

A pályázat másik nagyon fontos célkitűzése egy multimédia–szaktanterem felszerelése volt az érmihályfalvi iskolában, amelyet sikeresen meg is valósítottak. Ehhez szükséges volt nagyteljesítményű eszközök beszerzése (13 ezer euró értékben): két videokamera, egy fényképezőgép minden szükséges tartozékkal, két számítógép monitorral, két szoftver és egy laptop. A szakkörön résztvevő diákokkal több közös kirándulást szerveztek ismerkedési céllal. Három napos kiránduláson voltak 2009 októberében a békési és békéscsabai partnereikkel, meglátogatták Békés, Szeged és Gyula nevezetességeit, valamint Ópusztaszert. Idén májusban vendégül látták a magyarországi partner iskolák tanulóit és tanárait, akikkel egy hosszú hétvégét töltöttek el a következő útvonalat bejárva: Félixfürdő, Kisszegyesd (Sighiștel) völgye, Aranyos völgye, Medve barlang.

Projektzárás Biharfüreden

Záró tevékenységként, és a tanultak rögzítése érdekében Biharfüreden egy hét napos tábort szerveznek augusztusban a célcsoportok részvételével, ahol információgyűjtés és azok feldolgozása fog megtörténni a tanultak alapján, mellyel kimutatható majd a tanulók fejlődése a multimédia területén. A legsikeresebb munkákat egy vetítéssel egybekötött kiállítás anyagaként teszik közzé. A kapcsolattartás és a pályázattal kapocsolatos információk népszerűsítése érdekében egy weboldalt hoztak létre (www.hang-kep-tan.eu) illetve szórólapokat készítenek, valamint üdvözlőlapokat a diákok munkáiból, melyeket ünnepek alkalmából küldenek majd szét. Megjegyzendő, hogy a pályázat lebonyolításában az érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal nyújtott anyagi támogatást, amelyet ezúton is megköszönnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!