ERDON Helyi hírek

2010.08.27. 09:02

Romlik a mezei utak minősége

<p>Szatmár megye - Az utóbbi évek során megnövekedett és gyakran használt mezőgazdasági gépek nehezen közlekednek a mezei és erdei utakon, emiatt lenne szükség azok felújítására.</p>

— A 125–ös kiírás a mezei és az erdei utak felújítását támogatja. Erre a célra 150 millió eurót lehet lehívni: 90 milliót mezei utak, 60 milliót erdei utak kövezésére, jobb esetben aszfaltozására — állítja Török Francisc, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Vállalkozók Egyesületének elnöke. — Nagy szükség van az ilyen jellegű utak felújítására, mert egyre több nehéz mezőgazdasági gép halad el az utakon és a terményt is ezeken kell szállítani, gyakran nehéz körülmények között. Ennek a kiírásnak is vannak vitatható részei. Például az, hogy csak egymillió eurós pályázatokat lehet benyújtani. Nagyon sok olyan település van, ahol nincs annyi mezei út, hogy ennyi pénz kellene a felújítására, de olyan települések is vannak, például Nagykároly környékén, ahol sokkal nagyobb összeget is el lehetne költeni. Éppen emiatt lenne jobb, ha három–négyszázezer lejes pályázatokat is lehetne készíteni, mert úgy több község is nyerne. Így minden megyében két–három községnek van esélye nyerni. Milyen reménnyel készítsen pályázatot a következő kiírásra az a közel harminc község, amelyik befektette a pénzét a pályázatkészítésre, de nem érte el a szükséges pontszámot.


Egy másik hiányosság


— Köztudott, hogy eddig a községi utakat az önkormányzatok tartották karban. Lehetőséget kellene adjon a törvény arra, hogy a mezőgazdasági vállalkozók közösen pályázhassanak az önkormányzatokkal. Mezőteremen például fel kellene újítani a szölős körül elhaladó utat. Ha ezt a szölőtulajdonosok kérik, több mint harminc pályázatot kell készíteni. Ha nem lesz minden pályázat nyertes egyik részen lesz út, a másokon nem. Ha az önkormányzat pályázhatna, egy pályázat készülne az egész útra, amelyik egyszerre lenne felújítva — tette hozá Török.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!