ERDON Helyi hírek

2010.08.26. 13:40

Nem könnyű a decentralizáció

<p>Nagyvárad - Dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos szerint az egészségyügyi decentralizáció tény, de nem lesz zökkenőmentes. A nagyváradi önkormányzat a sajátos helyzetből fakadóan sokat vállalt magára.</p>

Dr. Földes Béla a váradi önkormányzathoz tartozó közkórházak vezetőtanácsainak tagja, ülésvezető elnök a Szülész- és Nőgyógyászati Klinikán. Csütörtöki sajtótájékoztatóján azon meggyőződésének adott hangot: a sajátságos helyzetből fakadóan a nagyváradi önkormányzat nagyot vállalt magára, hiszen a kolozsvári Helyi Tanács például 380 kórházi ágyat vett át, a partiumi megyeközpont pedig bőven 1.200-at. Meglátásában jól kellene elkülöníteni a feladatköröket, ugyanis nem egészen tisztázott az igazgatótanács felelőssége, ahogyan közvetít az önkormányzat, a betegek és a a végrehajtó menedzsment között. A törvényben az áll, hogy a testület elemzi és jóváhagyja a kórházak költségvetését, megszervezi a kellő szabályzat betartásával a kórház vezetőségének vizsga által megszerezhető megbízását, jóváhagyja a kórházak fejlesztési és beszerzési terveit, elemzi a végrehajtó igazgatótanács munkáját, valamint adott esetben kezdeményezheti a menedzser, illetve valamelyik igazgatótanácsi tag visszahívását.
 
Továbbképző tanfolyam
 
Jelenleg ott tartanak, hogy megalakult a vezetőtanács, s hat hónapra megválasztották az ülésvezető elnököket. A Helyi Tanács szeptember 10-i ülésén véleményezik, és ha szükséges, kiegészítik az alaprendelkezést, mely a menedzserállás versenyvizsga általi elfoglalását szabályozza, illetve nagy valószínűséggel kijelölik a versenyvizsga időpontját, azzal a kiegészítéssel, hogy a lebonyolítás módozatát a vezetőtanács javasolja, de a polgármester adminisztratív döntéssel teszi hatályossá.
A főorvos szerint az RMDSZ azon dolgozik, hogy megvizsgálja, mit lehet tenni az egészségügyben a magyar emberekért (hogyan férhetünk hozzá a szolgáltatásokhoz úgy, hogy ne kerüljünk hátrányba az anyanyelvünk miatt). Ugyanakkor november 19-én a Magyar Egészségügyi Társaság és a Bihar megyei RMDSZ keretében alakuló Szacsvay-akadémia partiumi továbbképző tanfolyamot szervez azon magyarok számára, akik érintettek az egészségügyi decentralizációban.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!