ERDON Helyi hírek

2010.08.05. 17:23

Nem alakult meg a tanács

<p>Ma a Magyar Polgári Párt öt tanácsosa nem jelent meg a kormánybiztos által összehívott tanácsalakuló gyülésen. A következő tanácsülést vasárnap 17 órára hívták össze. Úgy tűnik Egriben tovább éleződik a viszály.</p>

Miután a július 18–án megtartott időközi helyhatósági választáson összeállt Egri község új tanácsa, Radu Giurca kormánybiztos mára összehívta azt, hogy hivatalosan is megalakuljon a községi tanács, megválasszák a község alpolgármesterét és a bizottságokat. Az alakuló ülésen Szatmár megye prefektúráját Pataki Csaba alprefektus és Adina Tomsa jogász képviselte. Körülbelül fél órás várakozás után — ennyit vártak az öt MPP–s tanácsos megjelenésére — a megjelent hét tanácsos részvételével elkezdődött a tanácsülés, de a tanács nem alakulhatott meg, mert ahhoz kétharmados többségre van szükség. A helyhatósági törvény értelmében a tanácsülést vasárnap 17 órára napolták el.
 
Mi a teendő?
 
Pataki Csaba alprefektus közölte, hogy a törvény értelmében, ha az MPP–sek vasárnap sem jelennek meg, a tanácsot szerdára újra összehívják. Azok a tanácsosok, akik harmadjára is hiányoznak elvesztik tanácsosi mandátumukat, helyüket a pártlistán következők foglalják el, ha nincsenek elegen, akkor azokra a helyekre újabb választást írnak ki. Pataki lapunk kérdésére elmondta, eddig azt hitte, hogy ezeknek az embereknek a polgármester személyével van problémájuk, de most bebizonyosodott, hogy nem így van. Öt személy nagyon oda tudna figyelni a polgármester munkájára és jelentősen tudná azt befolyásolni. Ezek az emberek a község ellen vannak, a község fejlődését akadályozzák. Szabó Elek polgármester számított meglepetésre, de nem gondolta azt, hogy akkor akadályozzák a tanács megalakulását, amikor sürgősen szükség van tanácsi határozatokra. El kellene fogadni a költségvetést, pályázatokat kellene jóváhagyni, hogy a község pénzhez jusson, és még sok olyan tennivaló van, amihez tanácsi határozatra van szükség. A község lakosait a legkevésbé az érdekli, hogy megalakul-e a tanács vagy sem, legtöbben az általuk támogatott csoportnak szurkolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!