ERDON Helyi hírek

2010.08.13. 07:59

Megvannak az oltóanyagok

<p>Véget ért az országos oltásnaptárban szereplő oltóanyagok beszerzésének folyamata, bár közben voltak az Egészségügyi Minisztériumtól független fennakadások. Mostantól tehát minden gyermek immunizálásához rendelkezésére állnak majd a korának megfelelő ingyenes oltóanyagok.</p>

A fennakadások egy részét a BCG-oltás hazai gyártójának korszerűsítése okozta, másik részét pedig az, hogy többször akadályozták a közbeszerzési eljárást.

Miután a TBC elleni immunizálást július elején újrakezdték, a most lezárult közbeszerzési eljárással 411 000 dózis ROR (kanyaró-himlő-mumsz-elleni), 494 000 adag DTPa-VPI-HiB (torokgyík, tetanusz, poliomelitisz), 420 500 dózis gyermek-hepatitisz B elleni és 210 000 adag (4 éveseknek szükséges torokgyík-tetanusz elleni) DTPa oltóanyagot vásárolt a szaktárca. Ezzel elégséges mennyiségű oltóanyag biztosított a csecsemőknek és az iskolásoknak is.

Az oltóanyagokat több részletben osztják szét a megyéknek.

Július 5. óta, több mint 61 500 csecsemő kapta meg a tuberkulózis elleni BCG-oltást. Azóta zajlik folyamatosan annak azoknak a csecsemőknek a beoltása, akik idén február és június között születtek és nem kapták meg az oltást a szülészeten, illetve, a szaktárca folyamatosan biztosítja az azóta megszületett gyermekek tuberkulózis ellenibeoltását is, az országos oltásnaptárnak megfelelően. 21600 kisbaba a kórházakban, szülészeteken kapott oltást, 20 710 csecsemőt pedig a megyei egészségügyi igazgatóságok szervezte pontokon oltottak be. A többiek, 19 253-an, háziorvostól kapták meg a vakcinát. Ezzel szinte teljesen lezárult azoknak a csecsemőknek az utólagos beoltása, akik a szülészeten nem kapták meg a BCG-oltást.

Mivel a hazai gyártónak, a Cantacuzino Országos Fejlesztő és Kutatóintézetnek korábban megvonták a gyártási engedélyét, Cseke Attila egészségügyi miniszter javaslatára a kormány engedélyezte a BCG-oltás beszerzését az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) gyermekalapja, az UNICEF segítségével. A beszerzés összköltsége 81.732,50 USD volt. A dózisokból ugyanakkor biztosított az újszülöttek immunizálása a következő 6 hónapban, az országos programnak megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!