ERDON Helyi hírek

2010.08.02. 08:45

Gumicsónakkal mentették az embereket

<p>Csíkszereda - Felhőszakadás okozott hirtelen árvizet vasárnap délután Csíkszereda környékén. Egy hét alatt ez a harmadik alkalom, hogy pincék, udvarok kerültek víz alá, házakba tört be az ár. Zsögödben a tűzoltók gumicsónakkal mentették az embereket az elárasztott házakból.</p>

Vasárnap délután erős esőzés volt a Csíki-medence településein, Mindszent környékén felhőszakadás történt, a patakok pedig villámgyorsan nőttek meg és léptek ki medrükből. A Zsögödön átfolyó Fitód patak délután két órakor még a megszokott arcát mutatta, négy órakor már növekedett, egy órával később már átfolyt a támfalon a víz. A múlt héten történt áradást felülmúlta a mostani, méteres víz volt az udvarokon, a Kútpatak utcában levő hidat is ellepte a víz, még a támfalak sem látszottak. Az ár bezúdult az udvarokra, házakba, a Nagy Imre utcában levő híd közelében egy háznak majdnem az ablakáig ért a víz. Összefutottak a szomszédok, a Nagy Imre utca túloldalán lakók már a homokzsákokat készítették, ha átcsap az úton a patak vize. Mellékutcákba folyt be az útról a víz, így a túloldalon is elárasztott több udvart. Segíteni nem nagyon lehetett, mindenki tehetetlenül szemlélte a tombolást. A Fitód patak ekkor már ismét haragos, zavaros folyóként hömpölygött, az udvarokról kifolyó víz akkora lett az utcán, hogy a közúti forgalmat is le kellett állítani.

A tűzoltók érkezésükkor a házaikban rekedt emberekhez igyekeztek eljutni, vízre került a gumicsónak, és több házból is kimenekítették az ott lakókat. Reszkető, megrémült embereket segítettek partra, többen sokkos állapotban voltak, alig akarták elhinni, mi történt. "Ez már a negyedik alkalom idén, hogy bejött a víz a házba, de ekkora még soha nem volt" – mondta az egyik károsult, akit csónakon hoztak ki. A tűzoltók végigjárták az elárasztott udvarokat, de nem mindenki akarta elhagyni otthonát. Egy jetski is előkerült, vízre tették, ezzel is körbejárták a szomszédságot. Délután hat órakor az ár lassú apadásnak indult, de a víztömeg továbbra is fenyegetően hömpölygött.

Mindszent, Szentlélek, Fitód mellett Csobotfalva is újra megszenvedett az árvíztől. Volt, ahol még nem is sikerült eltüntetni a legutóbbi két árvíz nyomait, kiszivattyúzni a kutakat, és ismét félni kellett. Kilépett ismét medréből a Somlyó patak, a megnőtt víztömeg Csobotfalva főutcáján, a Kájoni János utcán hömpölygött lefelé, de udvarokon, kerteken keresztül is, kerítéseket, pallókat sodorva magával. A Kájoni János utcán leállították az autós közlekedést, a tűzoltóautó is csak nagy nehézségek árán tudott továbbhaladni a térdig, helyenként derékig érő vízben. Pincék, kutak kerültek víz alá, az ár több házba is bejutott.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!