ERDON Helyi hírek

2010.08.23. 12:16

Agárverseny az ottományi legelőn

<p>Bihar megye - Érdekes program szerepelt a nyolcadik ottományi falunap vasárnapi programjában, mely egy kis változatosságot hozott az általánosan jellemző monotonitásba: kutyafuttató versenyt tartottak.</p>

Vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak Ottományban, majd megkoszorúzták a templom előtti parkban lévő emlékművet az RMDSZ, az önkormányzat, az iskola és az egyház képviselői. Délután az iskola udvarán gyerekeknek tartottak ügyességi vetélkedőket. A versenyfutást Birinyi Zsolt (kisebbek) és Bánya Attila (nagyobbak) nyerte, a zsákbanfutást Bánya Attila, az almásfutást (egy almát homlokukkal összefogva kellett futni) és az ikerfutást (karjaikkal összefogódzkodva futottak) egyaránt a Fábiáb Dávid–Pál Imre páros, a labdás futást (a térdek között egy labdát kellett szorítani futás közben) Pál Imre és Zsigó Róbert. Az iskola egyik földszinti termében azokat a varrottasokat és hímzéseketlehetett megnézni, melyeket az V.–VIII. osztályos diákok készítettek Szűcs Erzsébet tanárnő irányításával.
 
Vendégek a színpadon
A színpadon a délutáni, vagy inkább már esti programban az éradonyi fiatalok vendégeskedtek, több moderntánc koreográfiát is bemutatva. Őket helyi néptáncosok követték, igaz, az eredetileg tervezett négy pár helyett csak kettő lépett színpadra. Újabb „vendégek” következtek: a községközpont Szalacsról az ottani ifjúsági szervezet, az ÉSZISZ előadócsoportja mutatta be mintegy órányi műsorát, mellyel az ő falunapjukon is már felléptek. Ugyancsak szerepelt Szalacson is Zilahi Andrea, aki Ottományban is könnyűzenei slágereket énekelt. A nap sztárvendége a magyarországi Unique együttes volt, mely a hivatalos megfogalmazás szerint elektronikus popzenét játszik, koncertjüket diszkó követte.
 
A nyúlszőrcsali nyomában
Az általános falunapi programok sorába új színt vitt, hogy vasárnap reggel kutyafuttatást tartottak Ottományban. Mint Szűcs László szervezőtől megtudtuk, ez egészen pontosan agárverseny volt, az ötlet pedig abból adódott, hogy ő maga is volt már hasonló eseményen Szatmáron, és mivel neki, illetve ismeretségi körében is többeknek van versenyzésre alkalmas kutyája, gondolták megpróbálkoznak a szervezéssel. Az olyan jól sikerült, hogy a falu Szalacs felőli végén lévő legelőnél kiálakított 400 méteres pálya mentén mintegy 250 néző követte figyelemmel az eseményeket reggel 9 és déli 13 óra között. A helyiek mellett Albisról, Szalacsról, Értarcsáról, Szatmárról, Domahidáról, Nagykárolyból (Szatmár megye) érkezett harminc ebet páronként futtatták. Erre egy elektromotorral húzott „nyúllal” (nyúlszőrből gyúrt csali) vették rá őket, a lassúbb kiesett a további versenyből. Két kategória volt, ennek eredményei, juniorok: 1. Kovács István (Domahida), 2. Vakarcs József (Ottomány), 3. Komsa János (Ottomány); felnőttek: 1. Szűcs László (Ottomány), 2. Nagy Bence (Tarcsa), 3. Kovács István. Jelen volt a mezőnyben Budapestről három versenyagár is, ők egymás között versenyezve tartottak bemutatót. Pár hét múlva Domahidán találkozhatnak ismét a „kutyások”, Szűcs László vezetésével pedig mintegy másfél hónap múlva újra Ottományban szeretnének versenyt rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!