ERDON Helyi hírek

2010.07.14. 15:13

Megszüntetnék a TBC-kórházat

<p>Nagyvárad - Szerda délután Ilie Bolojan nagyváradi polgármester sajtótájékoztatót tartott azokról a határozattervezetekről, melyekről csütörtök délutáni rendkivüli ülésén fog szavazni az önkormányzat képviselő-testülete.</p>

Ilie Bolojan polgármester kifejtette: megérkezett az átírat a Prefektúrától, melyben a kormánybiztosi hivatal tudatja, hogy hány alkalmazottja lehet az önkormányzat fennhatósága alá tartozó közintézményeknek. A számításokból kiderül, hogy a jelenleg létező 556 munkahely a megengedett 710 alatt van, tehát nem lesznek tömeges elbocsátások, csupán egyetlen poszt szünik meg a lakossági nyilvántartónál. Ezzel szemben a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalánál (ASCO) augusztus 1-től megszüntetnek 5 állást (277 marad), a fogyatékkal élő személyek gondozóinak számát pedig 1300-ról 1200-ra csökkentik a hatékonyság növelése érdekében. Kitesznek ugyanakkor 23 személyt a Piacrendészeti és Közterületfenntartó Vállalatnál (RAPAS) is. Annak következményeként, hogy a decentralizáció részeként a négy váradi közkórházat átvette a helyhatóság, megszüntetnének 10-15 orvosi állást (szülész-nőgyógyászokat, illetve gyermekgyógyászokat bocsátanának el), és 25-30 egészségügyi köztisztviselői poziciót. A megszavazandó határozattervezetek közt szerepel egyebek mellett az is, a tanácsosok elvi beleegyezésüket adják ahhoz, hogy a TBC-kórház megszünjék, és átszervezéssel a Városi Klinikához csatolják.

Egyéb határozattervezetek

A napirendi pontok közt van, hogy az önkormányzat átvegyen 8 ezer négyzetméternyi területet a zsidó temetőből, mely a RAPAS-hoz kerülne parcellázás és szétosztás céljából. Az elöljáró köszönetet mondott a Zsidó Hitközségnek, amiért előrehaladott fázisban vannak azok a tárgyalások, melynek értelmében az önkormányzat átvenne 900 négyzetméternyi terület a várad-szőlősi zsidó temetőtől, ahol zöldövezetet alakítanának ki. Az Oradea Plazát üzemeltető cég koncessziós szerződést kötne a Polgármesteri Hivatallal egy közel 1700 négyzetméternyi területre, ahol parkolóhelyeket létesítenének. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a bevásárlóközpont megállapodott az önkormányzattal arról, hogy havi 1,5 millió régi lej ellenében használhatják az ingatlan földalatti parkolóját a Közpénzügyi Igazgatóság és a Román Kereskedelmi Bank alkalmazottjai.

A Roxin-család egy földcsere részeként felajánlott egy területet a körgyűrű környékén (Vaporului utca), így bekötőutat építhetnének. Szintén a július 15-i közgyűlésen szavaznak arról a kialakítandó útszakaszról is, mely a Real hypermakettet kötné össze a Blajovici utcával. Végéhez közelednek a munkálatok a Kolozsvári úton, a vasúti híd és a Seleuşului utca közötti szakaszon. A Cele Trei Crişuri utcai körforgalom kialakításának várhatóan augusztusban kezdenek neki, és a jövő hét közepén fog döntés születni arról, hogy mi legyen a Partenie Cosma Közgazdasági Főgimnázium sorsa, mely jelenleg a vincés nővérek által visszakapott épületben működik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!