ERDON Helyi hírek

2010.07.14. 11:48

Egyre többen kapcsolják le a fűtést

<p>Míg a tavaly egyetlen váradi sem nyújtotta be a nyári időszakban igénylését arra, hogy lekapcsolják a fűtési rendszerről, addig az idén máris 78 ilyen kérelem érkezett a nagyváradi Hőerőműhöz.</p>

Arra a híresztelésre, hogy a következő fűtési szezonban eltörlik a lakossági hőenergia-fogyasztás állami támogatésát, így a fogyasztás száz százalékát a lakosok kell majd állják, egyre többen kérik már most, hogy lekapcsolják őket a központi fűtési rendszerről. „Csakhogy ahhoz, hogy egy tömbházban egy lakást lekapcsolhassanak a fűtésről, ahhoz a lakás vízszintes és függőleges szomszédságában lévő lakások tulajdonosainak, illetve a lakótársulási közgyűlésnek a beleegyezésére van szükség” - mondta ennek kapcsán lapunknak Szabó István a Nagyváradi Hőerőmű fűtési igazgatója. „Azért van szükség ezekre a beleegyezésekre, mert ha egy lakást lekapcsolnak a rendszerről, azzal a körülötte lévő lakásoktól lopják el az energiát” - fogalmazott Szabó István, hangsúlyozva azt, hogy a leszerelést maguk a lakók végzik. „Miután lekapcsolták a lakást, ki kell hívják a Hőerőmű munkatársait, akik jegyzőkönyvezik azt, hogy a lekapcsolás megtörtént. A Hőerőmű munkatársainak kiszállási díja 64 lejt plusz áfa” - tájékoztatott az intézményvezető, akitől megtudtuk azt, hogy a lekapcsolás abból áll, hogy a fűtőtestet leszerelik a csőrendszerről és a csap helyett egy elzáró blindet tesznek fel.

 
Sok, mégis kevés
 
Szabó István elmondta, hogy az elmúlt öt-hat évben összesen 150 ilyen jellegű igénylés volt Nagyváradon, és most máris van 78. Az igazgató szerint ennek egyik oka a pánik, amit a következő fűtésszezonra vonatkozó árakról terjedő hírek keltenek az emberekben. Továbbá vannak olyanok, akiknek több lakásuk van, de mivel nem tudják kiadni azokat, ezért kérik a lekapcsolást, a harmadik fő kategória pedig azoké a kisnyugdíjasoké, akik három-négyszobás lakásban élnek. „Mi 57 ezer lakást látunk el fűtéssel és meleg vízzel, úgyhogy a jelenlegi kérvényezési szám minimális, és ez a vállalatot nagyon csekély mértékben érinti” - tette hozzá Szabó.
 
Mennyi lesz?
 
A következő fűtésszezon árairól egyébként Szabó István még nem tudott konkrétumokkal szolgálni, csak azt tudta biztosan, hogy az áfaemelés miatt július 1-től mintegy öt lejjel megnőtt a hőenergia előállítási költsége. Az igazgatótól megkérdeztük azt is, hogy milyen változást hozhat az, ha a nagyváradi önkormányzat sikeresen fog tudni pályázni a borsi hőforrások kiaknázására. „Nem tudom mennyivel lesz olcsóbb a hőenergia, ha valóban megvalósul az említett projekt, és a borsi termálvizet felhasználhatja majd a Hőerőmű. Függ ez attól is, hogy milyen módon és mértékben fog változni a termélvíz ára a közeljövőben. ” - fogalmazott Szabó István. Az igazgató végül hozzátette, hogy ha a pályázat sikeres elbírálásban részesül, akkor azt követően mintegy négy hónapra lenne szükség a termálvizes hőenergia-előállítási beruházás megvalósításához.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!