ERDON Helyi hírek

2010.07.08. 09:53

Az élményközpontú nevelés módszere

<p>Nagyvárad - Dr. Debreczeni Tibor ismert drámapedagógus, a magyar Drámapedagógiai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke tartott interaktív előadást tegnap Nagyváradon a lelkészek továbbképző tanfolyamán.</p>

Dr. Debreczeni Tibor ismert drámapedagógus, – akinek a nevéhez fűződik többek között a drámapedagógia módszerének magyarországi meghonosítása – hétfő délután „...és ki az a Pál” című monodrámát adta elő a lelkészek és vallástanárok továbbképző tanfolyamán, majd tegnap reggel A drámapedagógia, mint nevelési és oktatási módszer címmel tartott tartalmas előadást. A drámapedagógia lényege a dramatikus cselekvésen keresztül megvalósuló tanulás. Az előadó kifejtette: ma már egyre nehezebb a gyerekek figyelmét lekötni, ezért élményközpontúvá kell tenni az oktatást. Egykori tanítóját, a neves pedagógust, Karácsony Sándort idézte, aki azt vallotta, hogy a gyerekekkel életközösséget kell vállalni. A nevelés kulcsa: le kell szállni a katedra magasságából, ahonnan csak a tömeget lehet látni, és közösségi jellegű nevelést kell alkalmazni. A drámapedagógia ezen az elven működik.

Improvizációs gyakorlatok

Hatalmas szerepe van az improvizációnak, ami különböző élethelyzetek csoportos eljátszásában érvényesül. A résztvevők egy fiktív élethelyzetet képzelnek el, amiben azonban a problémák nagyon is valóságosak. Megtanulják, hogyan kezeljék az adott helyzeteket, és közösen levonják a megfelelő tanulságokat, ami által valós tudásra és tapasztalatra tesznek szert. Debreczeni  Tibor az előadás résztvevőivel a gyakorlatban is bemutatta, hogy miként működik a drámapedagógia. A „darab” szereplői egy családot játszottak el, melyben a családapa éppen rossz passzban van és dühét a gyermekein vezeti le. Debreczeni elmondta, az ilyen témájú gyakorlati improvizációk arra okítják a gyerekeket, hogy mit tegyenek hasonló helyzetekben. A tapasztalat azt mutatja, hogy a családokban rendkívül nagy az ingerszegénység. A gyerekek ugyanis nem tudják, hogy milyen jelentősége van  ilyenkor például az érintésnek vagy egy ölelésnek.

Élethelyzet

Egy másik élethelyzetet is eljátszottak, melyben egy lány azzal állít haza a szüleihez, hogy élete párjaul egy ghánait választott. Ebben az improvizációs gyakorlatban a résztvevők alkották a család tagjait, akik a házasság mellett, illetve ellene érvelnek. Számos más gyakorlatra is sor került még, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevő lelkészek és pedagógusok elsajátítsák a gyermeknevelés egy hatékony pedagógiai módszerét.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!