ERDON Helyi hírek

2010.06.21. 06:58

Villa Karul először

<p>Szatmár megye - A hétvégén megtartott nagykárolyi városnapokon kora reggeltől másnap hajnalig zajlottak a programok.</p>

A szombati nap sportrendezvényekkel kezdődött a Villa Karul Fesztiválon. Reggel 9 órától startolt a nagykárolyi Union-Sport Mini-foci Kupa, amelyen négy csoportban összesen 18 nagykároly és környéki futballcsapat mérhette össze erejét. Délelőtt 10 órától az Eliberării lakónegyed régi kazánházának épülete adott otthont a Tapo Asztalitenisz Klub sportrendezvényének, ahol egész napos asztalitenisz-bajnokság zajlott amatőr és profi színvonalon egyaránt. Szombat délelőtt 11 órától kitárta kapuit a polgármesteri hivatallal szemben elhelyezkedő mesterségek utcája, amely egész hétvégén több száz kiváncsiskodót vonzott. Lehetett itt látni agyagozást, nemezelést, rongybabakészítést, de meg lehetett csodálni a bőrdíszművesség, fonás, szíjgyártás, csomózás, gyöngyfűzés, csontfaragás, üvegdíszítés (gravírozás), horgolás, hímzés és még sok más ősi mesterség különböző technikáit és természetesen az ezek által elkészített termékeket is.

 

Kitüntették őket

Szombat délelőtt 14 órai kezdettel a Szent László Közösségi Házban került sor a városnapok legünnepélyesebb programjára, amikor is egy rövid képes bemutatót láthattak a jelenlévők Nagykároly történelmi múltjáról. A vetítés után felléptek a Collegium régizene együttes tagjai, id. Deák Endre vezetésével, akik nagyrészt reneszánsz-kori zenedarabokat adtak elő, amely méltó bevezetése volt az ezt követő díjkiosztó gálaműsornak. A nagykárolyi önkormányzat vezetőségének nevében Kovács Jenő polgármester és Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Művelődési Ház igazgatója elismerő okleveleket adtak át mindazoknak, akik évtizedeken keresztül kifejtett munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez. Okleveleket kaptak: Kulcsár Günter mérnök, Lupşica Negrean Mircea mérnök, Vénig László fotóművész, Podoabă Mircea edző, Komáromi József mérnök, Marneanu Ioan tanár, Visnyai Ágnes zenetanár, Géczi Ferenc orvos, Dumitru Iederan pedagógus és Karácsonyi Károly muzeológus.

 

 

Folklórműsorok, koncertek

A szombat délutáni hivatalos megnyitó után a folklórszínpadon néptáncegyüttesek és népdalénekesek sokasága lépett fel hagyományőrző műsorszámaival, amely vasárnap estig kiváló lehetőséget biztosított a népi táncok és népdalok kedvelőinek. A nagyszínpadon eközben megválasztották Nagykároly férfi és női szépeit is, amely után szombat este színpadra lépett a nagykárolyi In Extenso, a magyarországi Hip Hop Boyz és a bukaresti Taxi együttes is. Vasárnap este a nagyszínpadon koncertet adott a bukaresti Andreea Bănică és a magyarországi Back II Black zenakar. A városnapokat éjfélkor tűzijáték zárta.

 

A videót készítette Nagy Lóránd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!