ERDON Helyi hírek

2010.06.28. 15:06

Érettségi vizsga román nyelvből és irodalomból

<p>Bihar megye - Csaknem 7000 diák érettségizett hétfőn Bihar megyében román nyelvből és irodalomból. Mindent összevetve rendben zajlott a megmérettetés, a vizsga idejében kezdődött el mindenütt.</p>

Tízóra körül kaptuk a hírt a tanfelügyelőség szóvivőjétől: a közösségi rendőrség elszállítja a felügyelő tanárok Emanuil Gojdu Középiskola előtt parkoló gépkocsijait. Később sikerült felvennünk a kapcsolatot Dorel Luca főtanfelügyelővel, aki elmondta: beszélt Ilie Bolojan polgármesterrel, megpróbálta megértésre bírni, hiszen, mint mondta, nincsenek parkolóhelyek a városban. „A polgármester hajthatatlan maradt, azt mondta, törvénytelenül parkoltak, és kész. A felügyelő tanárok pedig emiatt idegeskedtek ahelyett, hogy a vizsga lebonyolítására koncentráltak volna. Így is gyengén fizetik őket, csak 25 lejt kapnak egy napi felügyeletért. Tavaly ugyenzért 40 lej járt” - közölte a főtanfelügyelő.

A főtanfelügyelő fizet

Megtudtuk: két felügyelő tanár gépkocsiját szállították el, a főtanfelügyelő portálunknak elmondta: ő maga fogja kifizetni az említett pedagógusoknak a gépkocsi visszaszerzésének ellenértékét, azaz személyenként több mint 200 lejt.

Egy másik furcsaság: az idén a minisztérium kötelezővé tette az akkreditálást azoknak az újságíróknak, akik a vizsga előtt vagy után szerettek volna tájékozódni a vizsgaközpontokban. Viszont információink szerint például a Gojdu és Eminescu középiskolákba nem engedték be tegnap reggel még az akkreditálással rendelkező riportereket sem.

Mesehősről

Ezektől eltekintve nagyvonalakban rendben zajlott a mai megmérettetés. Az Ady Endre Középiskolában létesült vizsgaközpontban az adysok mellett a Szent László római katolikus gimnázium, a Lorántffy Zsuzsanna református gimnázium, valamint a művészeti líceum végzősei is vizsgáztak. Mintegy negyedórával a három óra letelte előtt még csak elvétve jöttek ki néhányan a vizsgázók közül, a legtöbben kihasználták a teljes három órát. Az általunk megkérdezettek egbehangzóan azt mondták: egyszerűek voltak a tételek, „meglepően egyszerűek”. Első feladatként Vasile Alecsandri Iorgu de la Sadagura című művének egy részletét kellett elemezniük, második feladatként az emberségről kellett egy indokló szöveget írniuk A jócselekmény az ember dícséretére válik közmondás alapján. A harmadik feladat pedig egy 2-3 oldalas esszé írása volt egy írott mese hőséről - bizonyos támpontok figyelembevételével.

Szervezetten

Az Adyban érettségizőktól megtudtuk: minden nagyon jól meg volt szervezve, „talán egy kissé túl jól is” - azaz magukat a felügyelőtanárokat is felügyelték, ha pedig egyik-másik érettségiző kikéredzkedett a mosdóba, egyik felügyelőtanártól a másikig vezették őket, s volt aki a mosdót ellenőrizte.

Kedden anyanyelvükből vizsgáznak azok a diákok, akik nem román tagozaton járták ki a XII, illetve XIII. osztályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!