ERDON Helyi hírek

2010.06.23. 18:03

Nincs árvízveszély Szatmár megyében

<p>Szatmár megye - Az elkövetkező napokban Domahidánál és Börvelynél számíthatunk a Kraszna vízszintjének emelkedésére, de nincs árvízveszély.</p>

A hidrológusok kiterjesztették a narancssárga árvízriadót június 24-én 16 óráig Szatmár és Szilágy megyékben a Kraszna folyóra. A Szatmár Megyei Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója, Andrieş Vasile tegnap a prefektusi kollégium gyűlésén tájékoztatta Radu Giurca prefektust arról, hogy nincs árvízveszély a megye folyóin. A hidrológusok figyelmeztetése szerencsére megyénkben nem vált be, a legtöbb eső Korondon esett, 90 liter/négyzetméter, mely a Mázsa patak vízhozamát növelte meg. Szilágy megyében nem voltak ilyen szerencsések, ott a Kraszna áradása okozott gondot június 22-én. A Szilágyságban lehullott nagy mennyiségű eső hatására Szopornál a Kraszna vízszintje elérte a 412 centimétert június 22-én este, de nem öntött ki medréből, és gyors apadást tapasztaltak a szakemberek a folyón a tegnapi nap során. Királydarócnál a a Kraszna vízszintje a tegnap 546 centiméter volt, ez a figyelmeztető szint alatt van, a szakértők arra számítanak, hogy 560 centiméteres vízszinten tetőzik majd a következő napokban. Domahidán június 23-án 476 centiméter volt a Kraszna vízszintje, a víz várhatóan 500 centiméteren tetőzik, mely nem jelent árvízveszélyt. A belvizek terén is jól áll Szatmár megye, jelenleg csupán négy helyen szivattyúzzák a vizet a szakemberek. Iulian Burz, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője elmondta, Szatmár megyében tizenegy esetben kellett beavatkozniuk az esőzések és viharok okozta problémák megszüntetésére, de ezek nem jártak jelentős anyagi kárral. Június 22-én két tűzoltó alakulatot küldtek Szilágy megyébe, Zilahra az épületeket ellepő esővíz szivattyúzásában segédkezni. Pintea Viorel, az APIA igazgatója elmondta, hogy az árvizek most nem okoztak jelentős kárt megyénkben, de a tavasszal hullott nagy csapadékmennyiség miatt a mezőgazadási területek felét nem tudták megművelni, ezáltal Szatmár megye a parlagon hagyott földterületek nagysága tekintetében élen áll. Radu Giurca prefektus elmondta, a legtöbb probléma a vízgazdálkodásban a ki nem tisztított árkok és völgyek miatt alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!