ERDON Helyi hírek

2010.06.10. 09:20

Ladik – döntő hét csapattal

<p>Bihar megye - A napokban zárult le a Bihari Napló LADIK – Lapot a diákoknak című, általános iskolásoknak szóló médiavetélkedőjének erre az iskolaévre szóló versenye. Hét csapat vett részt a döntőn.</p>

Felhívásunkra 14 csapat jelentkezett, számukra három fordulóban adtunk feladatokat. Elsőként egy Ladik–totót kellett kitölteni, vagyis három megadott válasz közül kiválasztani a helyeset a Bihari Napló lapszámaiból. Másodikként egy riportot/interjút kellett írjanak, arról, miként zajlottak az 1989–es események szűkebb környezetükben, végül pedig egy újságoldalt kellett megszerkeszteni. Menet közben – vagy, mert egyetlen megfejtéssel sem jelentkeztek, vagy mert visszaléptek – több csapat kiesett a versenyből, mi pedig úgy döntöttünk, mind a hét kitartó megérdemli, hogy ott legyen a döntőben. Erre június 5.–én került sor a nagyváradi Ady Endre Líceumban (ezúton is köszönet az iskola vezetőségének a támogatásért).

A döntő résztvevői

Akik pedig megjelentek: a nagyszalontai Aranyivadékok csapat (Veres Viktória, Barta Beatrix, Kis Krisztina, Erdei Alexandra, Benczik Romulus, felkészítő Berek Elza Hajnalka), a nagyváradi Ady Endre Líceumból a Delta csapat (Szilágyi Emese, Fodor Tibor, Varga Kinga, Kocsis Noémi, Brânduş Bianka, felkészítő Újvárosi Edit), a Médiacápák (Bogosi Anita, Boros Edina, Czvikker Lilla, Farkas–Páll Kristóf, Szabó Zsófia, felkészítő Ferkő Emília és Újvárosi Edit), a 4+1 Testőr (Henn Renáta, Králik Eszter, Lőrincz Ágnes, Nagy Réka, Oláh Eszter, felkészítő Kirkósa Enikő), a bihardiószegi Kaktuszok (Bottyán Anita Kinga, Bodnár Dorottya, Demian Hajnalka, Precut Emil, Ile Gábor, felkészítő Pap Mónika), Tótiból a Beszélő Kavicsok (Diós Szabolcs, Gál Zoltán, Hüse–Fazekas Tamás, Szegi Máté, Tóth Attila, felkészítő Sólyom Judit) és a Game Kapocs csapatok (Debreczeni Eszter, Fekete Attila, Nagy Aletta, Opra Alex, Papp Bianka, felkészítő Balog–Ladányi Ágnes).

Öt feladat

A zsűri elnöke Molnár Judit, a M.Eminescu Főgimnázium újságírást is okító tanárnője volt, segítője pedig a más elfoglaltsága miatt távol maradt Pető Csilla képviselőt képviselő irodavezetője (és leánya), Pető Dalma, illetve Kulcsár Árpád értarcsai lelkész, a Református Érmellék című havilap főszerkesztője. A csapatokra öt feladat várt. Elsőként egy már ismerős Ladik–totót kellett kitölteni (természetesen új kérdésekkel), közben pedig (2. feladat) csapatonként egy–egy versenyző alulírott társaságában sétát tett a szomszédos színházépület körül, ami alatt egy képcikk–anyagot kellett „begyűjtenie”. Harmadszorra egy iskolájuk vagy településükbeli eseményről kellett tudósítást írni, majd ugyanazt összefoglalni egy rövidhírbe. Következett egy apróhírdetés megfogalmazása.

Szoros verseny

A legnagyobb ribilliót az utolsó feladat váltotta ki, amikor sok–sok újságpapír felhasználásával egy plakátfiút vagy –lányt kellett megformálni, azaz egy csapattagot „beöltöztetni” egy tetszés szerinti jelmezbe. Volt Lesifotós, Lady Gaga, Szabadságszobor, Kalóz, szappanoperafőhős Rosalinda, divatos lány, és a jövőből érkezett mutáns földlakó. Ez a feladat aztán már engem, illetve a lebonyolításban részt vevő Tököli Magdolna kolléganőmet is próbára tette később: a hátrahagyott „csatatérnek” újra osztályterem–formát kellett adni... A pár pontnyi eltérés a végeredményben tanusítja, hogy a verseny nagyon szoros volt, kezdte értékelését Molnár Judit, aki egyúttal néhány (a gyakorló újságíróknak is megfontolandó) jótanácsot is adott: el kell(ene) felejteni a hazug szavakat, a fellengzős jelzőket. Biztatásként hozzátette: merjenek merész álmokat szőni, mert kik tegyék ezt, ha nem a fiatalok?!

Győztesek és nyertesek

Az eredményhirdetéskor a hatodik 4+1 Testőr, a holtversenyben ötödik Game Kapocs és Médiacápák, illetve a negyedik Beszélő Kavicsok tanszereket továbbá Bihari Naplós és erdon.ro–s marketing ajándékokat vehettek át. Az előbbiek mellett CD–tartót és DVD–lemezeket kaptak a harmadik Kaktuszok, számítógéphez tartozó egeret és egérpadot a második Delta tagjai. A győztes a szalontai Aranyivadékok csapata lett, jutalmuk egy–egy webkamera volt. Pető Csilla különdíjait az első két csapat felkészítői, Berek Elza Hajnalka és Újvárosi Edit kapta.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!