ERDON Helyi hírek

2010.06.06. 12:49

Kolozsvár a filmipar központjává válhat

<p>Kolozsvár - Az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Tudor Giurgiu javasolni fogja a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak, hogy támogassa anyagilag az Erdélyi Regionális Filmalap létrehozását, amely elsőként alakulna meg az országban.</p>

Egy regionális filmalap létrehozása a helyi filmkészítőket és a nemzetközi együttműködéseket bátorítaná. A filmalap olyan produkciókat támogatna anyagilag, amelyet a városban vagy a város körzetében hoznak létre. A finanszírozandó filmeket átlátható és nyilvánosan megszervezett verseny keretében választanák ki - áll Tudor Giurgiu javaslatában. Szófia, Belgrád és Győr példája alapján úgy becsüljük, hogy első évben az alap működtetéséhez 300 ezer euró lenne szükséges, ebből 5-10 film létrehozását lehetne finanszírozni - véli Tudor Giurgiu. Azok a filmkészítők, akik a regionális filmalap támogatásában részesülnek, pénzt is hoznának a régiónak, ugyanis arra köteleznék őket, hogy minden, az alaptól kapott száz euró után 150-et a régióban költsenek el. Kolozsvár így a filmipar egyik fontos központjává válhatna.

(www.paprikaradio.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!