ERDON Helyi hírek

2010.06.10. 09:38

Kodály örökén a Kultúrpalotában

<p>Marosvásárhely - Ezerháromszáz kilométer a zene szolgálatában, avagy Debrecentől Kolozsvárra Marosvásárhelyen át vezet az út.</p>

Úgy tapsoltak, mintha kétszer annyian lettek volna - summázta a Debreceni Kodály Kórus egyik tagja a szerdán megkezdődött erdélyi turnéjuk első fellépését. A marosvásárhelyi Kultúrpalota szecessziós épületének szépen felújított nagytermében - többek között - Kodály kórusművei csendültek fel, s zengtek pompásan. De nemcsak a fellépők tehetsége, s a helyiség kedvező akusztikai tulajdonságai miatt "varázsoltak" a debreceni énekesek, hanem a maréknyi, bár annál lelkesebb közönségtől a magyar zenéért cserében visszaáramló szeretettől is. A vendégek nemcsak a válogatott repertoárért voltak hálásak, hanem azért az odaadásért is, melyet a visszafogott érdeklődés - Marosvásárhelyen ezidő tájban tartják a legtöbb ballagást - letörhetett volna - de nem tett.

 Ahogyan az a 350 kilométeres út sem, melyet fellépés előtt tettek meg a kórustagok Debrecentől Marosvásárhelyig. A művészek azonban nem pihenhettek sokáig Székelyföld "fővárosában", következő fellépésük ugyanis Kolozsvárra szólította őket, ahol a Szent Mihálynak szentelt templom falai között zendül fel magával ragadó énekük ma este 19 órától. A turné azonban itt nem áll meg. A Debreceni Kodály Kórus pénteken Székelyudvarhelyen a katolikus templomban, míg szombaton Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király templomban várja az érdeklődőket.

Az idén 55 éves kórust, melyet vezényelt már Ennio Morricone-tól Kobayashi KenIchiro-ig számos külföldi, s még több zseniális magyar karmester - kiemelve a kórust alapító Gulyás Györgyöt - jelenleg Pad Zoltán dirigálja. A tagok pedig - akik közül többek élete évtizedek óta összefonódott Kodály nevével fémjelzett kórussal - szó szerint bejárták a Földet, Kolozsváron pedig legutóbb 2002-ben adtak nagysikerű koncertet. Ma esti fellépésük során az alábbi művekkel örvendeztetik meg a kolozsvári Szent Mihály templomba érkező közönséget, 19 órától:
- Karai József: De profundis
- Henry Purcell-Sven-David Sandström: Here my prayer
- Kodály Zoltán: Szép könyörgés
Székely keserves
150. genfi zsoltár
Ének Szent István királyhoz
- Orbán György: Veni creator
- Felix Mendelshon-Bartholdy: Den er hat seinen Engel
Jauchzet den Herrn alle Welt
- Sven-David Sandström: Lobet den Herrn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!