ERDON Helyi hírek

2010.06.11. 13:10

Igazság, tudás és erkölcs

<p>Nagyvárad - Péntek délelőtt a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium végzős diákjai is elballagtak. Három magyar tizenkettedikes osztály (XII. H, I és J) tanulói intettek búcsút középiskolás éveiknek.</p>

A nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban három magyar osztály végzőseit is búcsúztatták, a XII. H (osztályfőnök: Csizmadia György), a XII. I (Kovács Tünde) és a XII. J (Pálhegyi Farkas László) összesen több mint nyolcvan tanulóját. A középiskola udvarán lezajlott ballagási ünnepség délelőtt 9 órakor kezdődött, a román himnusz hangjaival. Az egybegyűlteket Iosif Eilender igazgató köszöntötte. Ünnepi beszédében Mihai Eminescut idézve azon meggyőződésének adott hangot: bár a tizenkettedikesek nem mondhatják el magukról, hogy celebek, az elmúlt négy évben olyan tudástőkére tettek szert, melynek köszönhetően szellemi emberek lettek. Úgy vélte: bár nehéz időket élünk, mindazoknak, akik a valódi értékek birtokosaiként folyamatosan továbbképzik magukat, esélyük van arra, hogy sikeresek legyenek és megvalósítsák az álmaikat.

Pálhegyi Farkas László aligazgató magyar nyelven szólt az ünneplőkhöz. Tamási Áron intésére emlékeztetve, arra hívta fel a figyelmet: napjaink elanyagiasodott világában is a legfőbb értékek az igazság, a jog, a tudás és az erkölcs maradnak, mert a pénzügyi gyarapodás közepette segítenek abban, hogy emberségesen lépjünk túl a minket próbára tevő akadályokon, s méltósággal alakítsuk sorsunkat.

Beírták nevüket

A megfontolandó gondolatok után három tizenkettedikes diák búcsúzott iskolatársaitól és tanáraitól, a magyar tagozatos osztályok nevében Krippán Kinga szólalt fel. A fiatalok egyaránt az erkölcsi, szellemi és közösségi nevelés fontosságát hangsúlyozták ki, valamint azt hangoztatták: bár fájó szívvel vesznek búcsút iskolájuktól, felkészültek a rájuk váró feladatokra és megpróbáltatásokra. Ezután a tizenegyedikesek képviselői is elbúcsúztak egy évvel idősebb kollegáiktól, majd az igazgató név szerint szólította az osztályelsőket és az évfolyamelsőt, akik beírták nevüket a líceum Aranykönyvébe. A végzősök égnek eresztették a kezükben tartott léggömböket, majd a Gaudeamus csendült fel, miközben az ünnepeltek az osztálytermeikbe vonultak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!