ERDON Helyi hírek

2010.05.04. 13:51

Tres Courts 2010 Nagyváradon is

<p>Mi történik ugyanabban az időben Caracason és Nagyenyeden, Montevideóban és Temesváron, Tunéziában és Nagybányán? A Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja – Festival des Très Courts. Nagyváradon a vetítések helyszíne a Szabadság mozi (a Sas-palotában, bejárat a passzázs alatt), időpont: május 7., 8., 9., 18 óra.</p>

2010. május 7, 8, 9-én 51 nagyon rövid film kerül bemutatásra az egész világból, 13 ország különböző városaiban, ezen belül 26 romániai városban. Az összes film egy szabályt kell betartson: nem lehet 3 percnél hosszabb. Minden műfaj elfogadott: fikciós, animációs, dokumentumfilmes, kísérleti filmes… Ötlet- és képzeletkocentrátum.

A Le Festival des Tres Courts 1999-ben született Párizsban. A fesztivál szándéka a 3 percnél rövidebb kisfilmek népszerűsítése és a világ különböző tájain élő közönség egyesítése ugyanabban az időszakban egy azonos összeállítású nemzetközi vetítési program révén, ezáltal egyesítő erejű és egyedülálló esemény. Romániában 2007-ben mutatkozott be a fesztivál. 2008-ban már több, mint 5600 néző vett részt az ország 23 városában és Moldva Köztársaság fővárosában, Kisinyovban. 2009-ben a harmadik helyi kiadásához érkezett a rendezvény a Kolozsvári Francia Kulturális Központ szervezésében. Az esemény az ország különböző pontjain lévő francia központokat és szervezeteket, ifjúsági szervezeteket, alapítványokat, polgármesteri hivatalokat és megyei tanácsokat, valamint filmeseket és filmkedvelőket köt össze néhány nap erejéig.

2009-ben Románia erős jelenléttel emelkedett ki a többi szervező ország közül: 26 helységgel a legtöbb résztvevő város ebből az országból való, meghaladva így Franciaországot is. Másik büszkeségre való ok, hogy a nemzetközi válogatás először két nagyon rövid romániai filmet is tartalmazott: az Old Ladies Never Dream-et, ami Kolozsváron készült és az Immerse-t Bukarestből. Még egy román film került bemutatásra a Parole de femmes kategóriában (Question Mark)

A Parole de Femmes-válogatás

A fesztivál idén a nőt helyezi a figyelem középpontjába, egy külön ennek a témának szentelt kategóriában, ami 21 nagyon rövid filmet tartalmaz. Az Around the Très Courts román filmekből álló válogatás. A helyi audio-vizuális alkotások népszerűsítése és létrejöttüknek bátorítása a fesztivál elsőrendű célkitűzései közé tartozik. Hamarosan országszerte meghirdetik a három percnél rövidebb romániai alkotások versenyét. Az ország minden városában a nézőknek alkalma lesz megszavazni a közönségdíjas alkotást. A nagyváradi szervező a Metrion egyesület.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!