ERDON Helyi hírek

2010.05.27. 18:17

Megnyílt a tizenkettedik Samexpo

<p>Szatmár megye - A Kereskedelmi- és Iparkamara rendezésében tegnap nyílt meg a Samexpo. A Szakszervezetek Művelődési Házában megnyílt kiállításon 28 szatmári érdekeltségű cég mutatkozik be.</p>

Május 27-én hivatalosan is megnyílt a tizenkettedik Samexpo kiállítás a Szakszervezetek Művelődési Házának előterében, melyen huszonnyolc, többnyire Szatmár megyei érdekeltségű cég képviselteti magát, és mutatja be szolgáltatásait, termékeit. A tegnapi megnyitón Culic Daniela, a Szatmár Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara igazgatónője megnyitó beszédében elmondta, hogy a Samexpo immár hetedik alkalommal kerül megszervezésre a megyeközpont városnapjával egy időben, mely még közelebb hozza a város lakóit és a megyében tevékenykedő cégeket. A Samexpo elsődleges célkitűzése a szatmári cégek promoválása. A kiállításon több profilú cég képviselteti magát, az élelmiszeripari vállalatoktól, a cipő- és textilárut készítő cégeken át, az építkezésben használt legújabb technológiákat bemutató vállalkozásokig. A kiállítás, ahol a megyében működő és termelő cégekkel ismerkedhet meg a lakosság, május 30-ig látogatható. Adrian Stef, a megyei tanács alelnöke nagyon jó kezdeményezésnek nevezte a szatmári cégek expóját, hisz a jelenlegi gazdasági helyzetben a megyében ténykedő vállalkozókat kell támogatni, és az általuk előállított termékek vásárlására kell buzdítani a lakosságot, csak így lehet átvészelni ezt a nehéz gazdasági helyzetet. Ezért is tartja fontosnak a Szatmár Megyei Tanács a Szatmár megyében gyártott termékek promoválását, és a gazdasági élet szereplőinek támogatását. Pataki Csaba, alprefektus örvendetesnek nevezte, hogy immár hagyomásnak számít a Samexpo, és ő is kihangsúlyozta a megyében ténykedő vállalatok fontosságát. Albu Adrian, Szatmárnémeti alpolgármestere elmondta, több alkalommal is kérdezik tőlük, hogy ilyen módon támogatják a helyi vállalkozókat. Az alpolgármester elmondta, nagyon sokat nem tehetnek az érdekükben, de a hasonló jellegű kiállításokat támogatják, hogy a helyi cégeknek lehetőségük nyíljon a bemutatkozásra. A hivatalos megnyitót követően megyénk elöljárói végigjárták a standokat.

Gazdasági tanácskozás

A nap második részében a kis- és középvállalkozásoknak szóló gazdasági tanácskozásra került sor az iparkamara székhelyén. A köszöntő beszédben Daniela Culic kihangsúlyozta a pályázati lehetőségek fontosságát, de rámutatott arra is, hogy nagyon fontos a válságban a reklám, hiszen az hozzásegít a túléléshez. Cristian Raţiu, a Kis- és Középvállalkozások Szövetkezetének Szatmárnémeti területi programfelelőse ismertette a kis- és középvállalkozásoknak szóló pályázati lehetőségeket. Ionica Pop, az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség (POR) szatmári irodavezetője mutatta be, hogy a 4.3-as pályázati tengely alapján milyen fejlesztésekre kérhetnek támogatást. Itt elsősorban a mikrovállalatok fejlesztésének a támogatása révén maximum 200 000 eurós vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. Május 28-án, 14 órai kezdettel folytatódik a gazdasági tanácskozás, amikor különböző pénzügyi intézetek mutatják be a hitelezési lehetőségeiket. A mostani tanácskozás és a Samexpo is része a május 24-én kezdődött Kis- és Középvállalkozások Európai Hete 2010 rendezvénysorozatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!