ERDON Helyi hírek

2010.05.27. 16:33

Emlékezetes produkciók a jótékonyság jegyében

<p>Nagyvárad – Maradandó és szép élménnyel gazdagodtak azok, akik részt vettek a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók-hangversenytermében szerda kora este szervezett jótékonysági koncerten.</p>

Az eseménynek egyedi jelleget biztosított jótékony jellege, hiszen a megváltott belépőjegyekkel és a helyszínen adott adományokkal a Bihar megyei Vöröskereszt munkáját lehetett segíteni. Megragadó volt másrészt az, hogy a koncerten a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalához (ASCO) tartozó, hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek, akik közül a legtöbben bizonyára életükben először tapasztaltak meg hasonló élményt. Megható volt látni, hallani lelkesedésüket, az énekszámok közötti szünetekben a megilletődött megjegyzéseket: „Jaj, ez nagyon szép…” És – nem utolsósorban – emlékezetes rendezvény volt a produkciók miatt, amellyel a fellépő művészek megajándékozták a hallgatóságot.

Operák és operettek

Az egybegyűlteket Koncsek Zita, az ASCO igazgatója üdvözölte, kifejezve köszönetét mindazoknak, akik segítettek a koncert megszervezésében, és hozzájárultak ahhoz, hogy ily módon is segíthessék a Bihar megyei Vöröskereszt munkáját. Ezután a művészet vette birtokába a színpadot. A műsor első felében Simona Boboia szoprán és Marian Boboia bariton lépett fel duettekkel és áriákkal, Gheorghe Hausmann zongorakíséretével. Simona Boboia szép hangjának előadásában élvezhettük az Ékszer-áriát C. Gounod Faustjából, egy részletet A. Catalini La Wally című operájából, illetve Mimi áriáját Puccini Bohéméletéből. Marian Boboia magabiztos, lendületes énekhangjával Mozart Don Giovanni című operájából adott elő részletet, Malatesta áriáját tolmácsolta Donizetti Don Pasquale című operájából, illetve Posa áriáját Verdi Don Carlosából. Duettben hangzott el W. A. Mozart Don Giovannijából a Zerlina című rész, illetve Lehár Ferenc A víg özvegyének egy részlete. Emlékezetes volt az utolsó énekszám, E. Di Capua O Sole Miója. Marian Boboia biztatására ugyanis a refrénbe a közönség is bekapcsolódott, és mindenki nagy meglepetésére a szélső ülősorok egyikéből művészi színvonalon társult a fellépők produkciójához egy férfi, akiben mint később kiderült, a filharmónia kórusának egyik tagját tisztelhettük. Az ily módon ugyancsak egyedivé sikeredett finálé jutalma vastaps volt a közönség részéről.

Sotto-Voce Énekegyüttes

A második részben lépett a közönség elé a nagyváradi Sotto-Voce Énekegyüttes, amely megalakulása óta már több rendezvényen nyújtott igazi zenei élményt a hallgatóságnak. A nyolctagú formáció (négy hölgy és négy férfi) minden tagja énekel a filharmónia kórusában, emellett vállalták az Erdélyben egyedi énekegyüttes létrehozását. Műsoruk igen változatos volt, mindegyik énekszámot jellemezte azonban a magas szintű énektudás, a hangok közötti harmónia. Igazi zenés utazást tettünk együtt, sok emlékezetes darabot hallgattunk meg a reneszánsz korra jellemző madrigáloktól a Beatlesen keresztül egészen Rossini A sevillai borbélyának nyitányáig, de e sorok írójának leginkább Duke Ellington The creole love call című dalának sajátságos énekes megközelítése tetszett. A vastaps megérdemelt volt, és bizonyára sokunkban alakult ki az érzés, hogy tartalmas és szép rendezvényen vettünk részt.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!