ERDON Helyi hírek

2010.04.14. 14:56

Ortopédiai szakrendelő nyílt

<p>Bihar megye - Ortopédiai szakrendelő nyílt a Dózsa György utcán, szemközt a Megyei Kórházzal. Dr. Faragó György főorvost kérdeztük a korszerű létesítménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.</p>

Az Ortotrauma nevű szakrendelőt a Megyei Kórház ortopédiai osztályának orvosai létesítették, s ők is rendelnek ott: dr. Matiuţa Ioan orvosprofesszor, dr. Faragó György részlegvezető főorvos, dr. Popa Cornel osztályvezető főorvos, dr. Hozan Călin osztályvezető főorvos, dr. Faragó Mónika főorvos, dr. Popa Claudiu főorvos, dr. Szilágyi Gheorghe szakorvos és dr. Magheru Călin szakorvos. Az orvosi gárda egyúttal megszüntette tevékenységét a Nufărul negyedben lévő Pelican szakrendelőben. Az ottani szakrendelő továbbra is működik, s az orvosok elmenetele nem valamiféle konfliktushelyzetnek tudható be, közölte Faragó doktor. Mint mondta, ez egy közös vállalkozás, mely a betegek számára hasznos, az orvosoknak pedig önállóságot biztosít.

Előnyök

Nagy előny, hogy a járóbeteg-rendelő közel van a kórház ortopédiai osztályához, ez a legbiztonságosabb megoldás a beteg számára, aki miután kikerült a kórházból, el is kezdheti az utókezelést. A rendelő a jelenlegi legmodernebb műszerekkel van felszerelve – a rehabilitációs részlegen például mindenféle korszerű fizioterápiás procedúra elvégezhető, ultrahangtól magnetodiafluxig (ezekkel a meszesedett ínszalagokat, ínsorvadásokat kezelik).

Két ortopédiai konzultációs kabinet van itt, egy kötöző- és gipszterem, valamint a már említett gyógykezelési és rehabilitációs kabinet, ahol gyógytorna- és gyógymasszázs-lehetőség is van, továbbá biztosítani tudják az otthoni rehabilitációt és utókezelést is. A rendelőkben különféle ortopédiai mikrosebészeti beavatkozást is elvégeznek – például eltávolítanak rögzítéseket, illetve újrarögzítenek.

Társalgás a neten

Hamarosan neten is fognak majd kommunikálni pácienseikkel naponta, egy adott időpontban, tudtuk meg. Ez azért fontos, mert a beteg észlelhet magán új tüneteket, melyekről tájékoztathatja orvosát, esetleg tisztázhat betegségével kapcsolatos újabb aspektusokat.

A rendelőbe nem csak az utókezelésre szoruló pácienseket várják: többek között porckopással, reumatikus fájdalmakkal, ízületi gyulladással, csontrendszeri elferdülésekkel, hátgerincproblémákkal, csípőficammal szintén lehet ide fordulni.

A részlegvezető főorvos kifejtette: nincs szerződésük az egészségbiztosítási pénztárral, tehát a szolgáltatásokért fizetni kell. Viszont a poliklinikán (amely ingyenes) sajnos nem mindig jut idő minden betegre, s nemegyszer heteket vesz igénybe, míg valaki sorra kerül.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!