ERDON Helyi hírek

2010.04.13. 15:11

Német karmester a filharmóniánál

<p>Nagyvárad – A csütörtöki hangverseny dirigense, a Németországból érkezett Ulrich Backofen is nyilatkozott a sajtó képviselőinek a Nagyváradi Állami Filharmóniánál szervezett keddi tájékoztatón.</p>

A drezdai születésű Ulrich Backofen első alkalommal vezényli a nagyváradi filharmonikus zenekart, de nem első alkalommal jár Romániában, hiszen Aradon és Temesváron is fellépett már. Lenyűgözik azok az építészeti értékek, amelyeket e városokban, és most Váradon is tapasztalt/tapasztal, fogalmazta meg impresszióit a német dirigens, a zenéről úgy vélekedve, hogy az nem a múltat jelenti, hanem élő, jelen van a kultúránkban, és a mindannyiunkké. Az április 15-i, csütörtöki koncertesten e zenei kultúra három különleges darabját fogják bemutatni a nagyváradi publikumnak: G. F. Handel Tűzijáték zenéjének nyitányát, P. I. Csajkovszkij 1., b-moll zongoraversenyét (op. 23), illetve F. Mendelssohn-Bartholdy V., d-moll szimfóniáját (Reformáció). Mendelssohn e szimfóniáját 1830-ban, a reformáció 300. évfordulójára komponálta, és a nagyváradi filharmonikusok 2006-ban már játszották a városunkban szervezett protestáns világtalálkozó keretében. Csajkovszkij 1., b-moll zongoraversenye azon túl, hogy nagyfokú érzékenységet és virtuozitást követel meg előadójától (aki ez esetben a nagyváradi születésű Ioana Poenaru lesz), az egyik legismertebb és legnépszerűbb zenei mű a világon. A közismert darabok közé tartozik Handel Tűzijáték zenéje is, amellyel kapcsolatosan Ulrich Backofen egy személyes élményét is megosztotta: a berlini fal leomlásakor ez az ünnepélyes, felszabadító kompozíció hangzott fel.

Sanghaji világkiállítás

A Nagyváradi Állami Filharmóniával kapcsolatos más ügyek is terítékre kerültek a sajtótájékoztatón. Tódor Albert igazgató elmondta: a Crişana Néptáncegyüttes 24 tagja utazik az „első körben” Sanghajba, a 2010-es világkiállításra Romániai képviseletében. Április 21. és június 16. között fellépéseikkel a partiumi, erdélyi, bukovinai, havasalföldi stb. népi kultúrát fogják népszerűsíteni, augusztus 1-től pedig a Nagyvárad Táncegyüttes teszi ugyanezt, a Romániában élő kisebbségek táncait és kultúráját mutatva be Sanghajban.

Két projektet is letettek a közelmúltban a román kulturális hivatalhoz, tudatta Tódor Albert. Az egyik révén arra kérnek támogatást, hogy George Enescu III., C-dúr szimfóniáját a kassai filharmonikusokkal közösen mutassák be, a másikkal pedig arra, hogy a váradi Filharmónia kórusa nemzetközi fesztiválon vehessen részt.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!