ERDON Helyi hírek

2010.04.20. 09:16

Kratochvil egy felfedezetlen példakép

<p>Bihar megye - A Székely Hadosztályról, és annak parancsnokáról Kratochvil Károlyról szóló dokumentumanyagot állították ki a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Központban.</p>

A kiállítást hétfő este egy előadás keretében nyitották meg a Lorántffy Központban. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében lebonyolított eseményre meghívták Nagy Szabolcsot, a Veszprém Megyei Levéltár levéltárosát, a tárlat anyagának összeállítóját, és Gottfried Barnát, a Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Levéltár levéltárosát, hogy tartsanak előadást a hadosztályról és Kratochvil Károlyról.  Elöljáróban Nagy József Barna az EMNT Bihar megyei szervezetének alelnöke lapunknak elmondta, hogy a tárlat több székelyföldi településen volt már bemutatva, és a szervezők azért érezték szükségét annak, hogy Nagyváradra ia elhozzák ezt a kiállítást, mert a Székely Hadosztály több szállal kapcsolódik Nagyváradhoz, Kratochvil Károly ugyanis a nagyváradi 4. gyalogezred parancsnoka volt. A kiállítás végigköveti a Székely Hadosztály történetét annak megalakulásától a felbomlásáig, sőt, a hadosztály egyesületéről is szép számmal vannak dokumentumok a kiállításon.

Mit ünnepeljünk

A rendezvény elején Török Sándor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnöke szólt az egybegyűltekhez kiemelve azt, hogy az EMNT Trianon emlékévet hirdetett meg, melybe ez a rendezvény is beleilleszkedik. Bereczki András a Történelmi Vitézi Rend nagyváradi székének parancsnoka köszöntötte vitéztársait és az egybegyűlteket, majd Nagy József Barna az EMNT Bihar megyei szervezetének alelnöke tartott rövid előadást, amelyben érintette azt, hogy Kratochvil Károlynak nincs emlékműve Nagyváradon, ellenben a románok ünnepelnek április 19-én, a román csapatok Biharba való bevonulása alkalmából. A magyarok számára gyásznapnak tekinthető április 19-e, hiszen a román csapatok bevonulással a balkáni szellemiség vonult be a Kárpát-medencébe. Április 19. a magyarok számára gyásznap a köröstárkányi vérengzés miatt is, hiszen 1919-ben ezen a napon mészároltak le több mint kilencven köröstárkányit a románok - hangsúlyozta Nagy József Barna.

Egykori és mai vitézek

Vitéz Kocsis László a Történelmi Vitézi Rend megalakulásáról, célkitűzéseiről és történetéről tartott előadást. A jelenlevők megtudhatták, hogy a Horthy Miklós által alapított vitézi rendnek jelenleg világszerte körülbelül 9500 tagja van, közülük mintegy 750 személy Erdélyben él.Ezt követően Kratochvil Károlyról a Székely Hadosztály parancsnokáról tartott előadást Nagy Szabolcs, a Veszprém Megyei Levéltár levéltárosa. A történész elmondta többek között azt, hogy Kratochvil egy felfedezetlen példaképnek tekinthető, mert a köztudatban gyakorlatilag egyáltalán nem él a személye. Kratochvil az első világháború kezdetekor saját maga kérte azt, hogy a frontra kerülhessen, annak ellenére, hogy a bécsi udvarban a két herceg oktatója volt. 1914. végétől (alezredesként) a nagyváradi 4. gyalogezred parancsnoka volt, ezredével végigjárta mind a galíciai, mind az olasz hadszíntereket.  Gottfried Barna a Nyíregyházán található Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Levéltár levéltárosa előadásában tovább bővítette a Székely Hadosztályról és Kratochvil Károlyról kialakult képet. Minden előadó hangsúlyozta azt, hogy a Székely Hadosztály érdeme volt az, hogy Magyarország nem puskalövés nélkül adta fel Erdélyt a románoknak. Az előadások után a hozzászólások következtek, majd a Székely Himnusz eléneklésével zárult a több mint két órás rendezvény. A kiállítás közel egy hónapig látogatható a Lorántffy központban munkanapokon 8-tól 16 óráig. 

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!