ERDON Helyi hírek

2010.04.15. 19:13

Fontos a párbeszéd

<p>Szatmár megye - A védett területek hatékony kezelését akadályozó problémákat mutatta be a szatmárnémeti EKE igazgatója a környezetvédelmi miniszternek.</p>

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter csütörtökön Szatmár megyében tett körútja során a Túr menti Natura 2000-es területre is ellátogatott, ahol találkozott a védett terület kezelését ellátó szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület képviselőivel is. Az egyesület feladata a természeti értékek fenntartható megőrzése, ennek ellenőrzése, a védett területen folytatott tevékenységek engedélyezése, mutatta be Márk-Nagy János ügyvezető igazgató tevékenységüket. Elmondta, az Európai Unióban egyedül Romániában és Albániában nem támogatja az állam, azaz nem tartja fent a védett területek menedzsmentjét. A kezelés költségeit pályázatok útján fedezi az egyesület, a gond azzal van, hogy a természetvédelmi őrök bérére a benzinköltségükre, a terepen végzett tevékenységükre nem lehet pályázni, ezt állami költségvetésből kellene biztosítani. A szakember egy másik problémát is felvetett. Ugyan már 2007 óta létezik a törvény, miszerint azok a földtulajdonosok, akik a védett területeken rendelkeznek földekkel, a korlátozások fejében állami támogatásban részesüljenek, viszont még nincs kidolgozva a törvény, nincsenek alkalmazási útmutatók, számítási normák. A miniszter elmondta, a mezőgazdasági minisztériummal közösen fogják megvalósítani a támogatási rendszert a vidékfejlesztési alapból. A szakember felhívta a miniszter figyelmét arra is, hogy a most készülő turisztikai törvényben nincs megfelelően képviselve az ökoturizmus, a védett területekhez kapcsolódó turizmus, és nagyon fontos lenne, hogy a környezetvédelmi minisztérium ebbe beleszóljon, képviselve ezáltal a helyi közösségek érdekeit, hogy ki tudják használni az ökoturizmus adta lehetőségeket. Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke pedig azon önkormányzatok problémáját vetette fel, amelyek Natura 2000-es területtel rendelkeznek, és ennek okán többletköltségbe kerül, hogy bizonyos beruházásokat máshol valósítsanak meg, akkor kapjanak erre költségvetési támogatást.

Pándi Annamária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!