ERDON Helyi hírek

2010.04.08. 18:02

Folytatja nevelési programját az EKE

<p>Szatmár megye - A szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület folytatja a környezeti nevelés népszerűsítését, a pedagógusok ilyen irányú képzését. Ennek érdekében újabb egy éves lefutású projektet indított el.</p>

A szatmárnémeti EKE elindította a „A környezeti nevelés intézményi rendszerének fejlesztése a határmenti régióban” című programját, amelyet a nyíregyházi E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen valósít meg. A pályázatot az Európai Unió finanszírozza, Magyarország­­­­­-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, tájékoztatott Márk-Nagy János ügyvezető igazgató.

A pályázat célja közös stratégia kiépítése a környezeti nevelés terén együttműködve civil szervezetekkel, tanintézményekkel, környezetvédelmi hatóságokkal, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyei polgármesteri hivatalokkal. „A startégia kidolgozása érdekében első lépésben szociológiai felmérést készítünk a két szomszédos megyében, amely két összetevőből áll: közvéleménykutatást végzünk a lakosság szemléletéről, illetve felmérjük a pedagógusok igényeit a környezeti nevelés gyakorlatában.”, ismertette Szabó Anna projektfelelős. Ez alapján következtetéseket vonunk le arra nézve, hogy milyen irányba kell fejleszteni a képzést, mire van leginkább szükség ebben a régióban, erdei iskolára, oktatói csomagra, vagy éppen szakemberek segítségére.

Pedagógusokat képeznek

A projekt keretében képzéseket szerveznek pedagógusok részére, akiknek az elméleti ismereteken túl lehetőségük lesz a tanultakat gyakorlatba is ültetni a természetben, megismerkedve a környezeti nevelés legújabb módszereivel, közben pedig kicserélhetik korábbi tapasztalataikat. Ezen felül oktatási csomag készül, amely CD-t és szemléltető eszközöket tartalmaz, illetve kétnyelvű szemléltető táblák könnyítik majd az ismeretek átadását a diákoknak. A két természetvédelmi egyesület hosszú távú célja egy-egy környezeti nevelési központ létesítése mindkét megyében, természetes környezetben, amely a jövőben megfelelő helyet biztosíthatna környezeti nevelési tevékenységek számára, számolt be oldalunknak Szabó Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!