ERDON Helyi hírek

2010.04.15. 07:24

Budapesti Zeneakadémia kórusa Nagyváradon

<p>Nagyvárad - A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagy hírű Új Liszt Ferenc Kamarakórusa rendkívüli hangversenyt ad április 17-én, szombat este 7 órai kezdettel a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Műsorukon magyar és más nemzetiségű szerzők - Orbán György, Vajda János, Francic Poulenc- egyházzenei művei szerepelnek. Vezényel Erdei Péter karnagy.</p>

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus a budapesti konzervatórium énekkarából (Alma Mater), illetve a közelmúltban végzett, már diplomás fiatalokból válogatott együttes. Fő célja, hogy a klasszikus kórusrepertoár mellett, a kortárs kórusművészet  jelentős képviselőjeként, folyamatosan jelen legyen a magyar zenei életben.

Az Alma Mater Énekkar a Liszt Ferenc zeneművészeti Egyetem legnagyobb múltra visszatekintő, állandó zenei együttese. Több mint fél évszázados történelme során vezetői olyan kimagasló kóruskarnagy-tanárok voltak, mint Vásárhelyi Zoltán és Párkai István. Ez a tradíció folytatódik napjainkban is: jelenlegi vezetője a magyar kóruskultúra és a kodályi zenepedagógia egyik legjelesebb,  legtapasztaltabb személyisége, Erdei Péter, Liszt és Bartók-Pásztory díjas karnagy, Érdemes Művész. Az énekkar magját egyes nem hangszeres tanszakok (általában kórusvezető, zeneismeret-tanár stb.) hallgatói alkotják, azonban bizonyos feltételek mellett más tanszakok hallgatói is jelentkezhetnek tagnak. A próbák heti rendszerességgel zajlanak, rendkívül intenzív és színvonalas munkafolyamat keretében. Ennek köszönhető, hogy az énekkar az egyetem falain belül évente legalább egy alkalommal önálló hangversenyt ad, az egyetemi zenekarral együtt közreműködik oratórikus művek előadásában, emellett gyakran szerepel jelentős külföldi pódiumokon is.

A korus világhírű karmestere Erdei Péter, kinek művészi pályáját kiválóan szemléltetik a következő adatok: a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója 1974-től 2008-ig, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alma Mater Kórusának vezető karnagya, a Pekingi Zenei Konzervatórium állandó vendégprofesszora, valamint a Kodály Musical Training Institute (Boston, USA) társalapítója (1969). Évekig volt a Magyar Rádió Énekkara, a Debreceni Kodály Kórus és a Kecskeméti Pedagógus Énekkar karnagya. A debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti tanácsának elnöke 2002-2008 között. Az Ifjúsági Világkórus karnagya 2000-ben. Számos mesterkurzust tartott és gyakran kérik fel rangos nemzetközi fesztiválok és versenyek zsűrijében való részvételre (Arezzo, Cork, Debrecen, Hong Kong, Llangollen, Marktoberdorf, Tours, Szingapúr, stb.). Az elmondottak alapján jogos várakozással tekintünk a hangverseny elé: rendkívüli művészi élmény részesei lesznek mindazok, akik meghallgatják a szombat esti koncertet, melyre a belépő ingyenes.

A koncert műsorának rövidített változata hallható másnap, vasárnap, a Nagyvárad-Olasz Református Gyülekezet körösparti templomában, a délelőtt 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében. Mindkét alkalomra szeretettel várják az érdeklődőket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!