ERDON Helyi hírek

2010.04.23. 07:52

Befejezés előtt áll a domahidai temetkezési kápolna

<p>Szatmár megye - Domahidán két hónapon belül teljesen elkészül a görög katolikusok által felépített kápolna.</p>

A temetkezési szertartásoknak helyet adó domahidai görög katolikus kápolna építése két évvel ezelőtt kezdődött el önerőből. Amint Pop Gheorghe, a domahidai görög katolikusok lelkésze ottjártunkkor elmondta, semmilyen külső segítséget nem kértek, illetve nem is kaptak a kápolna felépítéséhez. „A nélkülözhetetlen anyagiak is a község területéről gyűltek össze” - fogalmazott Pop Gheorghe, aki kifejtette, hogy Achim Cornel, az egyházközség kántora és családja 23 000 lejjel járult hozzá az építkezések elkezdéséhez, Majtény község önkormányzata 10 000 lejt adott, amiből azonnal megvásárolták az összes ajtót és ablakot és további 10 000 lejt pedig a hívek áldozatos adományaiból gyűjtöttek össze. „A kápolnát teljes egészében a falubeliek önkéntes munkája révén építettük fel, nem hívtunk máshonnan semmilyen szakembert” - magyarázta a lelkész, majd azt is hozzátette, hogy ez a széles körű összefogás példa lehet mások számára is.

 Új harang a toronyba

A lelkésztől azt is megtudtuk, hogy elkészült a temetkezési kápolna tornyába kerülő új, száz kilogrammos harang is, amelynek érdekes története van. „Templomunk tornyában már száz éve három harang létezett, amelyek közül a legkisebb már újkorában megrepedt, ezért ezt közel egy évszázadon át nem is használták, csak úgy ott volt a toronyban” - mesélte a lelkész, majd elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt jött az ötlet, hogy ezt a nem használt kisebbik harangot újra beolvasztatják, majd újraöntetik a kápolna számára. „Tervünk meg is valósult, hiszen egy hűséges adakozó családunk, a Niţaş család saját költségén öntette újra a harangot Nagybányán, amely 3 500 lejükbe került” - mondta megelégedéssel a görög katolikusok papja, hozzátéve, hogy az új harang rövidesen elfoglalja méltó helyét a temetőben felépült kápolna tornyában. Pop Gheorghe azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár a ravatalozóként működő kápolna a helyi görög katolikus egyház tulajdonát képezi, de használatát készséggel felajánlják a falu más felekezetű hívei számára is, így ökumenikus szerepet tölt majd be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!