ERDON Helyi hírek

2010.04.01. 11:46

Az isteni kiválasztás titka

<p>Nagyvárad - Nagycsütörtökön krizmaszentelési szentmisét tartottak a Bazilikában, melyen az egyházmegye papsága együtt misézett Exc. Böcskei László megyés püspökkel. Az ünnepi liturgiának két kiemelkedő mozzanata volt.</p>

A délelőtt 10 órakor kezdődött krizmaszentelési szentmisén a hagyományoknak megfelelően az egyházmegye papsága együtt misézett a Főpásztorral. Az olvasmány Izajás proféta könyvéből, a szentlecke a Jelenések könyvéből, az evangéliumi részlet pedig Szent Lukács könyvéből szólt. Exc. Böcskei László megyés püspök a papsághoz intézett elmélkedésében arra hívta fel a figyelmet: nagycsütörtökön átérzéssel és hálaadással ismétlik el hivatásuk himnuszát, mely átöleli múltjukat, jelenüket és jövőjüket. Meghívásukra emlékeznek, arra, hogy Isten kegyelméből hűségeskűt tettek az evangélium hirdetésére. Köszönetet mondanak azért, hogy az Úrtól meghívást kaptak a papi közösségbe, és hálát adnak, amiért megadta részükre a lelkek megmentésének boldogságát, hogy a követendő példaképek által bátorítva hiteletes tanúságot tegyenek Krisztusról. Ilyen példaképet rendelt nekik az Isten Bogdánffy Szilárd személyében. XVI. Benedek pápa múlt szombaton jóváhagyta a volt püspök vértanúságáról szóló dekrétum közzétételét, elismerve ezáltal a kiválóságát, és megengedve, hogy a boldogok sorában tiszteljék, amiért életét áldozta Krisztusért és az egyházért.

Különleges felelősség

A nagyváradi római katolikus egyházmegye főpásztora ugyanakkor kiemelte: a papi hivatás az isteni kiválasztás titka, különleges felelősség, mert valódi identitása az ige és a szentségek szolgálatából ered. A tisztelendő élete és tevékenysége Krisztus életének és tevékenységének folytatása, ez adja igazi méltóságát és az öröm forrását. A papoknak törekedniük kell arra, hogy ne elszigetelten vagy egyénieskedő módon éljenek, hanem ápolniuk kell a testvéri közösséget. Az Úrral való együttlétnek abszolút elsőbbséget kell adjanak, melynek érdekében helyet kell kapjon életükben a napi szentmise, a gyakori gyónás és lelkiismeret vizsgálat, a belső imádság és a Szentírás-olvasás, a hallgatásra és a megbeszélésre fordított idő, Mária tisztelete és a keresztény erényeknek a gyakorlása. Áhítattal és összeszedett lélekkel kell tehát ünnepeljék a szentmiséket, figyelniük kell mindarra, ami ennek szép és szent voltát kiemelni képes. "A papi identitás vállalása és építése állandó feladat, a szentmise és az imádság erősít bennünket", hangsúlyozta őexcellenciája, aki ugyanakkor köszönetet mondott az oltártestvéreknek a lelkiismeretes munkáért, Isten és emberszeretetükért, áldozatvállalásukért és hűségükért.

A megfontolandó szavak után az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanataként sor került a papok szentelési fogadalmának megújítására, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásához használt olajok megszentelésére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!