ERDON Helyi hírek

2010.03.15. 14:42

Tragédia: az ördög közöttünk táncol

<p>Nagyvárad - A Nagyvárad Táncegyüttes László Csaba rendezésében vitte szinpadra Az ember tragédiája alapján készült Tragédia című táncjátékot. A darab hatalmas sikert aratott a vasárnap délutáni premieren.</p>

A fantáziadús rendezői elgondolás, a látványos koreográfia, a táncosok és a muzsikusok profizmusa egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a Nagyvárad Táncegyüttes hatalmas sikert aratott vasárnap délután, az Állami Filharmónia hangversenytermében bemutatott Tragédia című táncjátékkal. Madách Imre Az ember tragédiája című lírai drámája alapján készült darab a néptánc és zene eszközével beszéli el a mű aktualizált mondanivalóját, a küzdelmes emberi sorsot illetve a nő és férfi közötti feszültéséggel és szenvedéllyel teli viszonyt. Már az emberpár édenkerti öntudatra ébredésének pillanatait bemutató, misztikummal telített első jelenetek megteszik a hatásukat.

Táncos rivalizálás

A tisztaság jeleként fehérben pompázó angyali sereg között ott van maga Lucifer is, aki fekete öltözékkel tűnik ki a többi táncos közül. Az ő jelenléte mindvégig meghatározó az események alakulásában, nem csak a bűnt jelképező alma elfogyasztására való buzdításkor. Az első idillikus jelenetekben Ádám és Éva harmóniában élnek, de Lucifer addig "táncol" körülöttük, míg ez a harmónia felbomlik. Ádámot elcsábítják a csinos cigánylányok Éva mellől. Emlékezetes Éva (később pedig Ádám) a szerelmi bánatának és a magányérzetének dalban való kifejezése. A férfi és nő közötti harc egy másik szemléletes példája a táncban való játékos rivalizálás bemutatása, melynek során a táncosok arról is bizonyosságot tettek, hogy ismerik egymás táncait. Ebben a jelenetben ugyanis a lányok legényest, míg a férfi táncosok női lépéseket járnak.

Teljes siker

A darab végére szintén Lucifer közbenjárásával az Adj király katonát népi játék mintájára egy olyan világ elevenedik melyben Ádám és Éva (illetve fokozatosan a többi táncos is) már teljesen elszakadt az erkölcsi törvények világától. Ennek jelképe a katona ruha is, mely egyenként kerül rá a Lucifer nyomása alól menekülni nem tudó táncosokra. Az utolsó jelenet ismét az édenkerti idilli állapotok emlékét idézi, Ádám és Éva felismerik egymást és androgünként ismét egy egészet alkotnak. A közönség vastapssal, ovációval és állva köszönte meg az előadóknak a magával ragadó darabot, melyet legközelebb szerdán 19 órától tekinthet meg a közönség a nagyváradi Állami Filharmónia hangversenytermében.Jegyeket a jegypénztárban lehet vásárolni: felnőtteknek 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 6 lej.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!