ERDON Helyi hírek

2010.03.09. 13:56

Részben felújítják a Matei Corvint

<p>Nagyvárad - Egyelőre még csak a szegélyköveket cserélik az utca elején, de később az ígéretek szerint helyenként új burkolatot is kap a teljesen tönkrement út. Mindazonáltal nem lesz egészen teljes a felújítás.</p>

A két rogériuszi vasúti felüljáró környékén a szegélykövek cseréjével megkezdődött a Matei Corvin utca felújítása Nagyváradon. Mint arról mág röviden beszámoltunk, a munkálatokat már tavaly év végén meg kellett volna kezdeni, de a kivitelező a rossz időre hivatkozva halasztott. A Matei Corvin egy hosszabb szakasza különösen nagy forgalmú, mivel ezen át vezet az út a körgyűrűre, illetve Bihar felé, Szatmár irányába is. Ezért az utóbbi években a nehézgépjármű-forgalom is megnövekedett ott. Ez először az aszfaltburkolatot tette tönkre, ezt követően pedig az utcafronton lévő lakásokat is: a teherautók keltette rezgések számos házban komoly kárt okoztak és okoznak most is, megrepesztve azok falait. Átmenetileg erre is megoldás lesz az új aszfaltréteg – legalábbis ameddig bírni fogja az egyre intenzívebb nehézgépjármű-forgalom alatt.

Ötmillió lej

A felújítási szerződést még novemberben kötötte meg az önkormányzat a Drum Construct nevű céggel. A megállapodás szerint a kivitelező nemcsak az felső aszfaltréteget cseréli ki, hanem az út alapját is megerősíti, továbbá a járdákat, szegélyköveket, felhajtókat is felújítja. Kérdéseket az támaszt azonban, hogy az önkormányzat közlése szerint az is szerepel a szerződésben, hogy a rehabilitáció „az egyes útszakaszok állapotának függvényében” történik majd. Emiatt vannak akik attól tartanak, hogy nem lesz teljes a felújítás, amely egyébként fél év múlva fog befejeződni. Utánaérdeklődtünk ennek a polgármesteri hivatalban. A részleteknek sajtóosztályuk munkatársa, Mirela Macra nézett utána kérésünkre, majd tudatta: nem mindenhol fogják felszedni a régi burkolatot és teljesen újjal helyettesíteni. „E helyett csak ott fogják az út alapját és/vagy felső burkolatát kicserélni, ahol az jelentősen megrongálódott, azaz ahol szükségesnek ítélik. Nincs szó tehát arról, hogy a teljes Matei Corvinaszfaltrétegét felszednék és az egészet újjal helyettesítenék” - nyilatkozta. A munkálatok összértéke egyébként egészen pontosan 5.341.811,35 új lej. A forgalmat nem fogják teljes egészében lezárni, hanem várhatóan sávonként dolgoznak majd, leszűkítve egyes útszakaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!