ERDON Helyi hírek

2010.03.11. 13:35

Megrázó tragédiák a nép nyelvén

<p>Nagyvárad - Gajai Ágnes színművésznő Csepei Róbert, Bartalis Botond és Szabó Lóránt zenészekkel közreműködve mutatta be szerda este a Hej páva, hej páva című népballada-előadást.</p>

Szerelmi és családi tragédiák, megrázó erejű konfliktusok, játékosság, magával ragadó szenvedély, valamint az elmúlás témája egyaránt fellelhető a Gajai Ágnes színművésznő által bemutatott Hej páva, hej páva című népballada-előadásban. A műfajra jellemző sajátosságok a színésznő játékában, a három muzsikus élőzenei kíséretével teljesedtek ki. Csepei Róbert, a Szigligeti Társulatszínművésze gitáron, illetve sámándobon játszott, Bartalis Botond és Szabó Lóránt, a Nagyvárad Táncegyüttes zenészei pedig hegedűn, brácsán, nagybőgőn továbbá klarinéton. Rendhagyó módon nem a színpadon, hanem a színház épülete előtt vette kezdetét a darab, mely jókedvet teremtett a meglepődött nagyérdemű körében. A vidámságot azonban – immár a színpadon – az érzelmek széles skálájának megélése követte.

Asszonysorsok

Elsősorban a hagyományos népi világ tipikus női sorsai elevenedtek meg. Különösen emlékezetes a bátyját sirató Fehér Anna esete, aki bátyjának fogságból való kiszabadítása reményében a bíróval hált, aki azonban nem tartotta be szavát, és nem engedte szabadon a szeretett testvért. A megalázott nő szégyenérzetét a víz se mossa le. Szintén megrendítő Bíró Szép Anna esete is, akit kedvese, Hajdu Benedek legénybarátai ölnek meg. A kiemelt két ballada mellett még megelevenedett a szeretet próbájáról szóló Sárig esküdt kígyó, valamint az Anyámat is kérette és A fogoly katona című epikai művek is. A népi nyelvezet dallamossága jól érvényesült a művésznő előadásában. A zene mellett a darab fontos eleme a tánc is, melynek koreográfiáját László Csaba állította össze. A mintegy egyórás előadást vastapssal köszönte meg a közönség (melynek soraiban a Nagyvárad Táncegyüttes művészei is nagy számban jelen voltak).

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!