ERDON Helyi hírek

2010.03.26. 12:56

Bihari svájci együttműködés

<p>Bihar megye - Egészségügyi, oktatási és erdészeti szakterületen folytatja együttműködését Bihar megye és a svájci St. Gallen kanton.</p>

A Bihar Megyei Tanács és a svájci St. Gallen kanton vezetői pénteken a tanács nagyváradi székhelyén a sajtó nyilvánossága előtt írták alá a a két régió közötti együttműködési egyezmény kiegészítő iratát, mely az idei és a 2011. évi közös programokat határozza meg. Ezt követően az egyik aláíró, dr. Josef Keller St. Gallen kanton elnöke elmondta, hogy az általa képviselt kanton nagy hangsúlyt fektet a kétoldalú kapcsolatok kialakítására és fenntartására, ezért már a kilencvenes években együttműködési szerződést kötött egy csehországi és a magyarországi Hajdú-Bihar megyével.  Dr. Keller a föderális államformát dícsérte a sajtótájékoztatón, elmondva, hogy az közelebb hozza a politikát a polgárokhoz és egészséges konkurrenciát teremt a kantonok között.

Az elnök kifejtette, hogy ez a kapcsolat mindkét fél számára csak előnyökkel jár, és a most aláírt együttműködési okiratban rögzített program szerint az egészségügyben, az okatatásügyben, a hegyi- és barlangi mentésben és az erdészet területén szerveznek közös programokat, melyek keretében nagyrészt információ-  és tapasztalatcserére kerül majd sor. Roman Wüst a St. galleni Egészségügyminisztérium főtitkára elmondta, hogy az egészségügyi együttműködés keretében a svájci fél saját ismereteit, egészségügyi intézményi szervezési rendszerét ismerteti meg a romániai szakemberekkel, de felszerelések biztosítása is szerepel az együttműködési programban. Az oktatás szakterületén az együttműködés főként diákcsereprogramokból áll majd. Bihar megye és St.Gallen kanton között már  2006 óta áll fenn a hivatalos kapcsolat, de azt megelőzően kulturális téren már létezett együttműködés Bihar megye és St.Gallen között Aurel Chiriacnak, a Körösvidéki Múzeum igazgatójának a jóvoltából.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!