ERDON Helyi hírek

2010.03.17. 17:13

A rokkantsági nyugdíjak felülvizsgálata

<p>Szatmár megye — Az utóbbi időben megnőtt a rokkantsági nyugdíjasok száma, s az Országos Orvosszakértői– és a Munkaképesség Visszaszerzését Vizsgáló Intézmény (Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă) a rokkantsági nyugdíjasok egészségügyi állapotának a felülvizsgálatát rendelte el.</p>

Szatmár megyében három városban, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban működik a munkaképesség megváltozását megállapító orvosi szakértői bizottság, tudtuk meg a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár vezetőjétől, Sabău Eugenia igazgatótól. Aki elmondta azt, hogy az utóbbi időben megnőtt a rokkantsági nyugdíjasok száma, az Országos Orvosszakértői– és a Munkaképesség Visszaszerzését Vizsgáló Intézmény (Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă) a rokkantsági nyugdíjasok egészségügyi állapotának a felülvizsgálatát rendelte el. Ez a központi intézmény dönti el a rokkantsági nyugdíjas egészségügyi állapotának az újravizsgálatát.

Sokaktól megvonták

Jelenleg azon személyek dossziéját vizsgálják felül, akik 2008. januárban, februárban, valamint augusztusban nyertek jogosultságot rokkantsági nyugdíjra. Ők Bukarestbe kell utazzanak kórházi felülvizsgálatra, ami akár két hetet is igénybe vehet. A beteg állapotáról, a szükséges vizsgálatok elvégzese alapján, szakértői véleményt készítenek. Amit fontos kihangsúlyozni az, hogy amennyiben a frissen elvégzett orvosi vizsgálatok eredményei nem egyeznek a Szatmár megyei eredményekkel, akkor az országos intézet megszünteti a betegnyugdíjra való jogosultságot. A megyében eddig kétszáz személytől vonták meg a pénz folyósítását. A nyugdíjpénztárnak csak annyi a szerepe ebben a folyamatban, hogy tudomásul veszi az országos intézet szakembereinek a döntését — magyarázta Sabău Eugenia, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója.

Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!