ERDON Helyi hírek

2010.03.19. 18:38

A Nagybányai Iskola nyomdokain

<p>Szatmár megye - A<strong> Nagybányai Egyetem</strong>nek a klasszikus festőiskola nyomdokain haladó festészeti tagozatán tanító tanárok és diákjaik alkotásaiból nyílt tegnap kiállítás a <strong>szatmárnémeti művészeti múzeum</strong>ban.</p>

A Nagybányai Festőiskola örökségéből született meg éppen tíz éve a Nagybányai Egyetem festészeti tagozata, amely most Szatmáron is bemutatkozik, hiszen az egyetem tanárainak, és diákjainak alkotásaiból nyílt tegnap kiállítás a szatmárnémeti művészeti múzeumban. A tárlat megnyitóján az intézmény neves tanárai is felszólaltak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az egybegyűlt közönség többségét kitevő diákoknak, jövendő művészeknek bemutassák iskolájukat, annak színvonalát a kiállított alkotásokkal szemléltetve, rávilágítva, hogy a szatmári festők legtöbbje a Nagybányai Festőiskolában nevelkedett. „A művésznek a tehetségén, képzelőerején túl jó szakembernek kell lennie, a rációból kell kiindulnia a művészi képzeletnek és nem fordítva.” taglalta Nicolae Suciu, az egyetem egyik professzora.

Műveltséget kapnak

Elmondása szerint az egyetemi oktatás alatt a diákok megismerik a képzőművészet történetét, az elődeik által használt technikákat, ami megalapozza tudásukat. Az elméleti és gyakorlati tudományos kutatások révén vizuális művészetekben és kommunikációban jártas szakembereket képeznek, a jövendő rajztanárok a pedagógiai módszertant is elsajátítják. A kiállított műveken domináló kifejező élénk színekben, ecsetkezelési technikákban érezhetően jelen van a klasszikus festőiskola hatása, de ezzel egy időben megmutatkoznak másféle irányzatok, stílusok is, úgy hogy az esztétikum mindenütt megmarad. A változatos technikával készült alkotások, mozaikok, üvegfestmények, fára festett ikonok, fotók, számítógéppel készült festmények gazdag ízelítőt nyújtanak az egyetemen született munkákból. Életünk találkozásainak ötvözete vagyunk, vannak tanárszemélyiségek, akik meghatározzák életünk alakulását, fejtegette a megnyitón Felicia Grigorescu, a múzeum művészeti részlegének vezetője, köszöntve az egyetem tanárait, akik között szatmári művészek is vannak. A kiállítás egy hónapig lesz látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!