ERDON Helyi hírek

2010.02.22. 15:21

Műemléképületek renoválása

<p>Nagyvárad - Hétfő délben a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester. Az egyik téma a műemléképületek felújítása volt, melyre úgy tünik, megoldást talált a helyi önkormányzat.</p>

A hétfői városházi sajtótájékoztató egyik témája a nagyváradi műemléképületek felújítása volt. Ilie Bolojan polgármester kifejtette: a múlt hét csütörtökön megbeszélést folytatott a Szent László/Unirii tér 5. szám alatti ingatlan lakótársulási képviselőivel, és egy olyan módszert dolgoztak ki, melyet az önkormányzat más házak esetében is alkalmazni akar. Ennek értelmében a Műemlékvédelmi Alapítvány költségein elkészül a felújítási projekt és a műszaki dokumentáció, e hét végéig pedig pedig azt is felmérik, hogy a rá eső rész rendbetétele mennyibe kerül egy-egy lakónak. Miután az érintettek elvi belegyezésüket adták a renoválásra, szerződést köt majd a lakótársulás, a korszerűsítéssel megbízott cég és az alapítvány. Utóbbi tanácsadóként lesz megjelölve a kontraktusban, és az lesz a szerepe, hogy garantálja a kifizetéseket a kivitelezőnek. Ennek érdekében kamatmentes hiteleket fog nyújtani a tulajdonosoknak, viszont ezért cserébe maximum 5 évig terjedő jelzálog terheli majd a lakásokat. A Szent László téri Kováts-féle ház esetében valószínűleg az a cég lesz a kivitelező, mely az Ady Endre Középiskolát és a görög katolikus püspökség épületét is felújította, egyébként pedig a lakótársulások döntik el, hogy melyik, szakengedéllyel rendelkező vállalkozással tárgyalnak.

 

Műemlékvédő Alapítvány

 

A Műemlékvédelmi Alapítványt jelenleg Angela Lupşea jogtanácsos vezetésével három intézmény koordonál: a Polgármesteri Hivatal, a Bihar Megyei Örökségvédelmi Igazgatóság és a Romániai Építészkamara helyi kirendeltsége. A fundáció büdzséje több forrásból "táplálkozik": a helyi költségvetésből, a műemlékvédelmi illetékből és különböző adományokból. Március 22-én a városháza urbanisztikai részlegén külön irodát fognak nyitni azon lakótársulások számára, melyek renoválni kivánják az ingatlanjaikat, ahol ingyenes tanácsadást nyújtanak majd a részükre. A napokban a polgármester a Poynár-ház lakótársulási képviselőivel is tárgyalni fog, így valószínű, hogy a Szent László téri Kováts-féle ház renoválását ennek az épületnek a rendbetétele fogja követni. Egyébként pedig azokat a lakástulajdonosokat, akik nem egyeznek majd bele a felújításba, 2000 lejtől felfelé terjedő büntetéssel fogják sújtani, azon a jogcímen, hogy a lehulló vakolattal veszélyeztetik a járókelők testi épségét.

Kisebb lakótársulásokat

Ilie Bolojan arról is beszámolt, hogy az önkormányzat meghatározta a Ştefan cel Mare sugárúton levő ANL-tömbházban található lakások árát, így ezekről március havi ülésén szavazhat a Helyi Tanács. A felmérés szerint egy 1 szobás lakrész becsült piaci ára 88.310 RON (21.370 euró), egy 2 szobás lakásé pedig 127.320 RON (30.810 euró). Az árak a szint függvényében változhatnak, a földszint és az utolsó emelet esetében 3 százalékkal. Eddig különben 83 lakás esetében jelezték a bérlők a vásárlási szándékukat, a létező 120-ból. Négy család a tavaly kiköltözött, mivel nem felelt meg az erre vonatkozó kritériumoknak, tizenhárom famíliát pedig azért tettek ki, mert illegálisan tartózkodtak a bérleményben. Helyükre 17 olyan család érkezett, melyek azért kerültek korábban utcára, mivel egykori tulajdonosaiknak visszaszolgáltatott ingatlanokban éltek.

Szintén az ingatlanokkal kapcsolatos hír, hogy az elöljáró arra hívta fel a figyelmet: a Polgármesteri Hivatal támogatást és szaktanácsadást nyújt mindazoknak, akik új, a meglévőnél kisebb lakótársulásokat kivánnak alapítani. Meglátása szerint ezek azért előnyösebbek, mert esetükben a pénzalapokat egyszerűbben lehet kezelni, a pénzmozgások átláthatóbbak, és a közgyűlési határozatok is könnyebben gyakorlatba ültethetőek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!