ERDON Helyi hírek

2010.02.19. 15:20

Küzdelem a szegénység és kirekesztés ellen

<p>Bihar megye - A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem jegyében Exc. Böcskei László megyés püspök karitatív jellegű körútat tett. Bekapcsolódott a Caritas Catolica által szervezett élelmiszercsomag és ruhasegély osztásba.</p>

2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem éve Európában, ezért az EU Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (COMECE) és a Caritas Európa közös kampányt indított e két jelenség leküzdése és kiküszöbölése érdekében. XVI. Benedek pápa is arra kérte a katolikus főpásztorokat, hogy a gyakorlati megnyilvánulásokra helyezzék a hangsúlyt. E gondolatok jegyében Exc. Böcskei László megyés püspök az elmúlt két napon bekapcsolódott a Caritas Catolica váradi kirendeltsége által rendszeresen szervezett élelmiszercsomag- és ruhasegély osztási akciókba, illetve beteglátogatások is szerepeltek a programjában. Őexcellenciáját Ft. Rajna József főesperes-kanonok, Caritas-igazgató is elkisérte útjára. A pénteki nap első állomása a Caritas segélyirodája volt, ahol élelmiszersegélyeket (liszt, cukor, máléliszt, konzervek stb.) és tisztálkodószereket kaptak a rászorultak. Perei Benita szociológustól megtudtuk: 180 csomagot állítanak össze havonta, 150 család részére, évente tizenegy alkalommal. Az idén egy holland partnerszervezet, a SOEB Egyesület 4.000 euróval támogatta őket, különben pedig a külföldi támogatásokat önerőből egészítik ki. Előbbiből egyre kevesebb érkezik, így nagy szükség lenne a belföldi szponzorok jelentkezésére, magánszemélyek és vállalkozók felajánlásait egyaránt szívesen fogadják.

Beteglátogatás

A ruhaosztást koordonáló Szabó Dániel részlegvezető arról számolt be, hogy tavaly például 220 tonna ruhát osztottak szét. Szerződést kötöttek huszonnégy önkormányzattal, melyek elszállítják a rájuk eső segélymennyiséget, s maguk gondoskodnak az elosztásról, valamint az ASCO-val és a Guttenberg utcai hajléktalanszállóval is kapcsolatban állnak. Természetesen a betévedő fedél nélkülieket sem utasítják el, s péntekenként öt-öt szociálisan hátrányos helyzetű família válogathat magának öltözéket. Egy családtag maximum 15 kilogramm ruhát vihet haza, ezen felül személyenként 5 kilóval nőhet a csomag súlya.

Útban az egyik beteg otthona felé, az egyházi beteggondozásért felelős Tóth Andrea elmondta: körülbelül hatvan személyt látogatnak napi rendszerességgel, beleértve a hétvégéket is. Rajta kivül három asszisztens teszi ezt, a tevékenységet pedig Curaliuc Demeter várad-velencei plébános koordonálja.

Középkori körülmények

A karitatív körút következő helyszíne az egyik fugyivásárhelyi roma kolónia volt. 86 szegény család lakik az ún. Sárgadombon, középkori körülmények közt. Itt Lakatos János, a Bihar Megyei Romapárt elnöke és Ioan Pop polgármester üdvözölte a vendégeket. A segélyosztás közbeni beszélgetésből kiderült, hogy külföldi társszervezetek támogatásával a váradi Caritas házakat építtetne a familiáknak. A romákat rávezetné ezek civilizált használatára, az ingatlanok kezelését pedig a helyi Polgármesteri Hivatalra bízná.

Váradon a megyés püspök és kisérői megtekintették a Caritas szegénykonyháján zajló ebédosztást, majd egy újabb beteglátogatással zárult a körút. 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!